poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Babeczki czekoladowe z malinową chmurką


Czekoladowo-malinowe, a przy okazji mocno różowe :-) Spód to intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem całych malin. Wierzch to delikatna masa, oczywiście malinowa. Całość bardzo smaczna, a przy okazji dosyć dekoracyjna.
Babeczki wyglądają jak amerykańskie cupcakes. Ale nimi nie są :-)



Składniki ciasta:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
2-3 łyżki wody
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 czubata szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok 1 szklanka malin

Składniki masy:

1 małe opakowanie mascarpone (250g)
1 mała śmietanka 36% ( 200g)
1/2 szklanki cukru pudru
5-6 bardzo dojrzałych malin do zabarwienia masy
około 16-20 malin do ozdobienia babeczek


Czekoladę rozpuszczamy z wodą, masłem i cukrem na małym ogniu. Nie należy się przejmować, jeśli cukier nie rozpuści się idealnie. Odstawić do ostudzenia. Do chłodnej masy wbijamy pojedynczo żółtka, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy stopniowo do masy, nie przerywając mieszania. Na końcu masę mieszamy delikatnie z pianą z białek. Masą napełniamy wyłożone papilotkami foremki do babeczek do wysokości 1/3.  Do każdej foremki wrzucamy po 2-3 maliny lekko zanurzając je w cieście. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180°C. Babeczki powinny być upieczone, ale nie nadmiernie wysuszone.

Kilka malin zalewamy łyżką gorącej wody. Dokładnie odciskamy na sitku tworząc sok malinowy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, a następnie dolewamy sok. Masa powinna nabrać delikatnego różowego koloru. Łączymy mascarpone delikatnie ze śmietaną. Masę nakładamy do dekoratora lub worka cukierniczego i ozdabiamy ostudzone babeczki. Na każdej z nich kładziemy świeżą malinę.

Uwagi:

- Ciasto jest dosyć mocno czekoladowe, esencjonalne i z tego powodu babeczki nie powinny być zbyt wysokie po upieczeniu;
- babeczki, wbrew pozorom są stosunkowo mało słodkie. Jeśli lubicie prawdziwie słodkie wypieki zwiększcie ilość cukru o 50%.



15 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

ślicznusie!

Adrian Nijak pisze...

Zapraszam do malinowej akcji z nagrodami! :)
http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju

Brenia pisze...

Oj, cudne, zjadłabym choć jedną!

Bryśka pisze...

Są bajeczne! Każda mała dziewczynka o takich marzy! Hmm...te większe pewnie też:)

Anonimowy pisze...

Fajne babeczki. Mozna wiedziec ile wydzie z tej porcji?

Daga pisze...

około 20 sztuk

Kamciss pisze...

Śliczna babeczka i ciekawy ten krem :)

Kruszynka pisze...

Cudowne są te Twoje przepisy ;) Skorzystam z przepisu na piernika. Dodaję blog do obserwowanych i zapraszam do siebie.

GrowingUp pisze...

Cudne!.
Proszę o jedną, lub dwie;)

Sh pisze...

Zrobiłam, wyszły super, ale czy naprawdę piekłaś je tylko 10min? Ja musiałam 20, bo po 10 były całkiem płynne, a po 20 wyszły idealne.

Daga pisze...

to chyba jednak zależy od piekarnika, bo u mnie w termoobiegu właśnie tyle się piekły. Dobrze że o tym piszesz, dodam uwagę, że trzeba sprawdzać jak są upieczone.

Aga Strzęciwilk pisze...

są obłędnie kuszące!!!

Ola pisze...

są słodkie :)

wspaniałe torty pisze...

są śliczne, a krem musi być smakowity

Anonimowy pisze...

Wczoraj razem z siostrą upiekłyśmy te babeczki i są fantastyczne ;) Połączenie czekolady z malinami smakuje świetnie, nawet mojej mamie smakowały, chociaż nie jest fanką babeczek. Dziękuję za udostępnienie przepisu :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes