poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Galaretka owocowa z wina


Tak długo jeszcze chyba nie milczałam! Dni biegną mi ostatnio z niezwykła prędkością i właśnie zdałam sobie sprawę, że już się zaczął sierpień, upały nieco odpuszczają, a ja nie podałam Wam do tej pory przepisu na fantastyczną galaretkę z białego wina, którą robiłam na początku lipca! Obiecuję poprawę.
Pomysł na galaretkę podpatrzyłam w jednym z programów Erica Lanlarda, niestety w swoich programach Lanlard nie podaje receptur, więc musiałam ją sobie wymyślić sama;-) 



Składniki:

1 butelka dobrego białego słodkiego wina
1/2 łyżeczki skórki z cytryny lub pomarańczy
4 łyżki żelatyny
ok. 4 szklanki mieszanych owoców, u mnie agrest, maliny, borówki amerykańskie i porzeczki, ale świetnie sprawdzą się też brzoskwinie, nektarynki czy morele.

przepis na formę do babki o pojemności 2 l




Żelatynę rozpuszczamy 1/2 szklanki gorącej wody. Dodajemy skórkę z cytryny i wino, mieszamy. Warto sprawdzić smak mikstury, może się okazać, że warto ją dosłodzić lub potraktować większą ilością skórki. Owoce myjemy, odsączamy, większe kroimy na kawałki, wsypujemy do foremki. Powinny wypełnić ją w całości. Zalewamy je połową wina i wstawiamy do lodówki. Gdy płyn lekko stężeje dolewamy resztę, owoce powinny być nim całkowicie przykryte. Galaretkę schładzamy przez kilka godzin. Najlepiej zostawić ją na noc, mimo dużej ilości żelatyny tężeje z trudem. Gotową wyciągamy z lodówki, wkładamy na kilkadziesiąt sekund do miski z gorącą wodą, a następnie wykładamy na talerz. Kąpiel w gorącej wodzie ma za zadanie rozgrzanie foremki w taki sposób, żeby zewnętrzna warstwa galaretki oddzieliła się łatwo od ścianek foremki. U mnie, mimo dosyć skomplikowanej w kształcie foremki silikonowej udało się to bez większego problemu. 
Galaretkę można zrobić też w pucharkach, ale nie wygląda już tak efektownie jak w formie babki. Smacznego!





8 komentarze:

Majana pisze...

Ależ to niesamowicie wygląda!Wow! :)

Izaa pisze...

ale fajna....naszpikowana owocami:)

Jo pisze...

wygląda niesamowicie ;)

Ola pisze...

owoce zamknięte w galaretce! ;) bardzo efektowne

Beti pisze...

Ciekawa jeestem smaku samej galaretki winnej...:)

Dorotaniemamocnych pisze...

Czy to sie dobrze kroi na porcje Daga???

Daga pisze...

Bardzo dobrze. Galaretka z powodu dużej ilości owoców jest bardzo sztywna i ostrym nożem da się ją kroić naprawdę równiutko.

aleksandra janicka pisze...

Piękne! Chciałabym zrobić na Baby Shower, ale przyszła mama nie powinna używać alkoholu. Jakimi smakami mogłabym zastąpić białe wino, żeby było niecodziennie?

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes