środa, 29 sierpnia 2012

Sernik z kardamonem, białą czekoladą i czarnymi porzeczkami


Ostatnio mój faworyt wśród serników. Kremowy, słodki ser z mocną nutą kardamonu i do tego kwaśne powidła z czarnej porzeczki. Sernik zrodził się w mojej głowie właśnie w czasie smażenia powideł, gdy zastanawiałam się, z czym mogłabym połączyć ich wspaniały smak. Polecam!


Składniki ciasta:

800 g tłustego sera do serników
1/2 szklanki cukru pudru
2 białe czekolady
5 jajek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
6 ziarenek zielonego kardamonu obranych i drobno roztartych lub zmielonych

Dodatkowo:

ok 5-6 łyżek konfitury z czarnych porzeczek

przepis na tortownicę 21 cm


Ser mieszamy z cukrem pudrem. Białą czekoladę roztapiamy na parze. Lekko ostudzoną dodajemy do sera. Mieszamy całość, a następnie dodajemy pojedynczo jajka, ekstrakt i kardamon.
Wylewamy do tortownicy i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 160°C. Bez termoobiegu! Gotowy sernik powinien być upieczony po bokach i lekko galaretowaty w środku. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy do ostudzenia, a następnie, zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc (nie zdejmujemy obręczy tortownicy!).  Schłodzony sernik ozdabiamy porzeczkami i podajemy. Pyszny :-)



23 komentarze:

Jo pisze...

mniam :)

eat.pray.love pisze...

wygląda obłędnie. :)

Kruszynka pisze...

Ciasto jakie puszyste wygląda, zapewne rozpływa się w ustach ;) Pycha.

Amber pisze...

Boski!
Taki romantyczny i tajemniczy...

Daga pisze...

Dziękuję!
Amber, pięknie to określiłaś:-)
Kruszynko, tak właśnie jest!

Daniel Kacprzyk - Kromcio pisze...

Wygląda super! Nigdy takiego nie jadłem. I nie wiem jak pachnie i smakuje kardamon :)

Anka - Weganka pisze...

Ciekawe połączenie smaków.

Kamciss pisze...

Mmmm pyszności! :)

Aleex pisze...

Witaj, bardzo często do Ciebie zaglądam. Dziś zgłosiłam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:
http://kuchniaaleex.blogspot.com

Pozdrawiam, Aleex.

Olka pisze...

Ten kardamon musi być ciekawym dodatkiem :)

Karmel-itka. pisze...

łooo.. to Ci dopiero szałowy sernik!

kuchenny bałagan pisze...

wygląda obłędnie! :)

Majana pisze...

Pięknie podany!:)
Musi być pyszny. :)

flowerek pisze...

Kusisz i to bardzo!

Daga pisze...

Dziękuję za miłe słowa:-) Flowerku, co za zbieg okoliczności, skończyłam właśnie wkładać do słoików ogórki z Twojego przepisu, włączam komputer, a tu Twój wpis:-)

Bryśka pisze...

Jako że lubię do Ciebie zaglądać Twój blog znalazł się na liście moich 15 wytypowanych blogów do nagrody Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do siebie:http://wloswzupie.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

kuchenny bałagan pisze...

Twoje zdjęcia powodują u mnie istny ślinotok, uwielbiam Twojego bloga, dlatego nominowałam Cię do Versatile Blogger Award.

Pozdrawiam serdecznie,
Eliza

GrowingUp pisze...

Wygląda cudownie!;)

asienka.s pisze...

brzmi smakowicie, trzeba wypróbować :)

Bernadeta pisze...

Za wspaniałe potrawy, za pyszne zdjęcia... zapraszam Cię do zabawy Versatile Blogger Award. więcej tutaj http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/09/zabawa-nominacje.html

Avelina pisze...

Bardzo apetycznie wygląda :)

gin pisze...

Mniam. Takie połączenie musi być genialne :)

Anonimowy pisze...

Tak...pyszne zdjęcia, powodują ślinotok i ja która nie cierpię czarnych porzeczek... mam chęć zjeść tą porzeczkę oblepioną syropem, która spadła z sernika !
Cudne i smakowite te Twoje zdjęcia i przepisy !!!
Widać i czuć, że kochasz, to co robisz !

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes