sobota, 18 sierpnia 2012

Tarta czekoladowo-jagodowa


Jagody mają się ku końcowi a ja ciągle nie mogę nadążyć z umieszczaniem przepisów. Zrobiła mi się już nawet mała kolejka. Chyba jakiegoś "umieszczacza" powinnam zatrudnić, tyle że chętnych brak ;-)
Wróćmy jednak do ciasta. Spód krucho-kokosowy, nadzienie czekoladowo-jagodowe z lekką cytrynową nutką. Mogłoby być bez tej nutki, ale cytryna dodaje smakowi pełni. To taka kropka nad i. Polecam.



Składniki ciasta:

1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
3 żółtka

Składniki masy:

1 szklanka umytych, przebranych jagód (mogą być mrożone)
2 tabliczki  dobrej gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Dodatkowo:

lody lub bita śmietana do ozdoby

przepis na średniej wielkości formę do tarty




Mąkę mieszamy z wiórkami i cukrem, ścieramy na tarce mocno schłodzone masło, dodajemy żółtka, zagniatamy szybko zwarte ciasto. Wyklejamy nim formę do tarty i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzoną zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Spód nie powinien być surowy, ale też nie powinien być zbyt spieczony.
Czekoladę rozpuszczamy na parze, odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Osobno ubijamy również pianę z białek. Łączymy żółtka z czekoladą (nie może być gorąca!), następnie dodajemy skórkę, białka, mieszamy delikatnie. Na dno tarty wykładamy jagody, zalewamy masą czekoladową. Pieczemy przez około 25 minut. Masa powinna na wierzchu utworzyć delikatną skórkę. W środku pozostanie lekko płynna, mimo tego tarta ładnie się kroi.




11 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

mmm... jagodowo-czekoladowa poezja!

Maggie☼Kalinki pisze...

No to lecę po jagody !!!

GrowingUp pisze...

z jagodami, czekoladą... pycha, wpdam na kawałek ,lub dwa;)

Kamciss pisze...

Pyszna tarta! :)

Justin&Dorothy pisze...

wow... Cudo :)

Schokolade Inspirationen pisze...

Szkoda ,że nie mam świeżych jagód.. ale w zamrażarce mam jeszcze jeden mały woreczek:))
Na pewno się przydadzą do upieczenia np. takiego ciacha:)

Monika pisze...

ależ to musi być smaczne:))

Jagienka pisze...

mmmm ależ pychota, mogę kawałek?

http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

Marzena pisze...

Ślinka cieknie na taki widok:-)

Anonimowy pisze...

Na swoją zgubę znalazłam Twój blog.
I odchudzanie szlag trafił:(

A co tam, raz się żyje.....
Pozdrawiam wszystkich uwielbiających domowe wypieki
elka

słodko-słona pisze...

Ta tarta wygląda przepysznie! Na pewno ją zrobię :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes