czwartek, 27 września 2012

Brownie z malinami i białą czekoladą


Jesień idzie dużymi krokami więc trzeba sobie jakoś poprawiać humor w dżdżyste dni. A jeśli można to zrobić z wykorzystaniem ostatnich letnich owoców, to przecież bardzo dobrze się składa. A ta odrobina czekolady jako dodatek? To przecież sam magnez, tego nam trzeba ;-)
Są różne przepisy na brownie, ja prawie wszystkie wariacje opieram na moim starym sprawdzonym przepisie. Jeśli też macie taki sprawdzony przepis wykorzystajcie go do przygotowania tego brownie.



Składniki ciasta:

200 g masła
300 g cukru (najlepiej brązowego)
200 g gorzkiej czekolady
125 g mąki
60 g kakao
100 g czekolady białej
4 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szklanka świeżych lub mrożonych malin (mrożonych nie należy rozmrażać!)

przepis na średniej wielkości tortownicę lub kwadratową blaszkę




Pokruszoną czekoladę i pokrojone na kawałki masło rozpuszczamy razem na parze. Odstawiamy do ostudzenia. Białą czekoladę siekamy na kawałeczki.
Kakao i mąkę przesiewamy do osobnego naczynia.
Całe jajka ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą masę (około 5 minut mikserem), a następnie delikatnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i kakao, a na koniec posiekaną czekoladę.
Ciasto wylewamy do blaszki i układamy w nim równomiernie maliny.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
W czasie pieczenia ciasto należy obserwować. Idealne brownie to takie, w którym brzegi są sztywne, ale środek sprawia wrażenie niedopieczonego.
Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.

Uwagi:

- ci którzy nie przepadają za ciężkimi, gliniastymi ciastami mogą dodać do mąki łyżeczkę proszku do pieczenia. Również wychodzi smakowicie, ale to już nie brownie:-)

8 komentarze:

Majana pisze...

O i zobacz, mamy te same ciacha! :) Super jest brownie,a maliny i biała czekolada to extra duet.:)
Pozdrawiam.

Antenka pisze...

no to padłam! nie dość, że czekoladowe, to jeszcze maliny i biała czekolada:) rozpusta!

Kamciss pisze...

Wygląda bardzo smacznie, jeszcze nigdy nie robiłam :)

aga pisze...

mmm... konkretne i czekoladowe:)

Anonimowy pisze...

Witam serdecznie.
Mam pytanie, które dotyczy składników :)
W przepisie pisze 200g masła 300g cukru i... jeszcze raz 200g masła - i nie wiem czy to drobna pomyłka, czy rzeczywiście muszę dodać do ciasta prawie pół kilo masła :D ???

Daga pisze...

nie, oczywiście że to pomyłka, już poprawiłam!

Anonimowy pisze...

Miejmy nadzieję, że pomoże w drodze do serca mężczyzny. Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Skorzystałam z tego przepisu i wszystkie koleżanki były zachwycone. Kilka nawet stwierdziło, że to najlepsze ciasto jakie w życiu jadły:)
Pozdrawiam

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes