czwartek, 6 września 2012

Krok po kroku - Rogaliki z kremem waniliowym i śliwkami



Kolejny przepis z mojej nowej serii krok po kroku. Kremowe nadzienie i lekko kwaśna śliwka, a to wszystko we wspaniałym drożdżowym rogaliku. Czegóż więcej można chcieć późnym latem do herbaty? Polecam!



Składniki ciasta:

40 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1/2 kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
skórka otarta z cytryny
1/2 laski wanilii
szczypta soli
4 żółtka

Składniki nadzienia:

1 i 1/2 szklanki mleka
1 budyń z prawdziwą wanilią
1 żółtko
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
około 12 sztuk równej wielkości węgierek

dodatkowo:
1 białko do smarowania rogalików

przepis na około 20-24 szt. rogalików




Ciasto:
Mleko podgrzewamy wraz z laską wanilii. Drożdże rozrabiamy z 1-2 łyżkami ciepłego (nie gorącego!) mleka, dodajemy łyżkę cukru, posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka lekko mieszamy widelcem. W rondelku rozpuszczamy masło. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy skórkę z cytryny i sól, a następnie wyrośnięte drożdże, żółtka i mleko. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto dopóki nie stanie się jednolite i sprężyste. Do ciasta wlewamy masło i ponownie wyrabiamy dopóki cały tłuszcz się nie wchłonie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w spokojne miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nadzienie:
Zagotowujemy 1 szklankę mleka wraz z cukrem i masłem. W 1/2 szklanki mleka mieszamy budyń, mąkę i żółtko, wlewamy do gotującej się reszty mleka i gotujemy budyń. Powinien wyjść bardzo gęsty, więc należy go bardzo dokładnie mieszać, żeby się nie przypalił. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia.

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połowy.

Wykonanie:
Gdy ciasto wyrośnie układamy je na wysypanej mąką stolnicy, lekko przerabiamy, żeby uformować je w kulę, którą dzielimy na 3 lub 4 równe części. Zależy od wielkości stolnicy i wielkości rogalików, które chcemy otrzymać. Im więcej części, tym mniejsze rogaliki.
Każdą z części kładziemy osobno na stolnicę (reszta ciasta czeka przykryta ściereczką), a następnie rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 1-2 mm i dzielimy przy pomocy noża lub radełka na 8 części:


Na krótkim boku każdej z części kładziemy łyżeczkę kremu budyniowego i połowę śliwki:


A następnie, zaczynając właśnie od tego boku rozpoczynamy zwijanie ciasta:


W początkowej fazie zwijania należy dobrze docisnąć ciasto, żeby nadzienie nie wypłynęło:


Gdy ciasto zwinięte jest w rulonik zaginamy lekko jego rogi i nadajemy rogalikowi ostateczny kształt:


Gotowe rogaliki układamy w odstępach 3-4 cm od siebie i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut:


Wyrośnięte smarujemy białkiem:



 i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Pieczemy przez około 15 minut. Pozostawiamy do ostudzenia. Rogaliki, jak każdy wypiek drożdżowy najsmaczniejsze są w dniu ich upieczenia, ale te akurat, dzięki dużej ilości wilgotnego nadzienia smaczne są także w następnym dniu.



23 komentarze:

Majana pisze...

Bardzo zgrabne rogaliki i na pewno pyszne z takim nadzieniem:)

piotej pisze...

uwielbiam takie rogaliki:) wyglądają genialnie.

Fabryka Odkryć kulinanrych Mniamm pisze...

Jadłam podobne u sąsiada Niemca, ale bariera językowa lub niechęć dzielenia się przepisem sprawiła, że nie udało mi sie wyciągnąć jak w rogaliki upchnąc ten krem.... teraz już wiem i w sobotę będę upychać :P pozdrawiam kami

Kruszynka pisze...

Ja rogaliki robię zazwyczaj z jabłkiem i wiórkami :)

Madleine pisze...

az slinka cieknie:)

Carolina pisze...

Napewno skorzystam z instrukcji robienia rogalików, bo moje są raczej nieporadne. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga Kuchnia Caroline :)

Basia pisze...

Pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują :-)
Pozdrawiam serdecznie!

magdalenia pisze...

Muszą być genialne, dziękuję za przepis!
pozdrawiam,

Kamciss pisze...

Cudowne:) Do kawy idealne :)

Olka pisze...

Śliczniutkie. I na pewno przepyszne, porywam jednego.

Shiral Kucharzy pisze...

Śliczne i z pewnością pyszne rogaliki!
Napisz mi tylko proszę czy na taką ilość mąki rzeczywiście ma być te 4 gram drożdży? a nie 40?

Angie pisze...

Przepysznie wyglądają!

Daga pisze...

Shiral, oczywiście 40, zero zniknęło. Dzięki za zwrócenie uwagi!

Shiral Kucharzy pisze...

Proszę bardzo:) Przepis na pewno wypróbuję bo brzmi bardzo smakowicie:)

Anonimowy pisze...

A ile masla dodac do ciasta?

Daga pisze...

już wpisałam:-) mam nadzieję, że teraz przepis jest już kompletny. No cóż, nigdy nie mówiłam, że nie jestem roztrzepana;-)

Basia pisze...

to ja jeszcze mam pytanie: 1.2 kg mąki? czy 1/2 kg mąki?

Ava Valk pisze...

Pycha, pozdrawiam

ilenia pisze...

W podziękowaniu za inspirację (babeczki z kremem chałwowym) przyznałam Ci Versatile Blogger Award :)
Rogaliki pierwsza klasa!

Daga pisze...

Basia, oczywiście 1/2 kg!
Ileniu, dziękuję pięknie. Muszę zrobić jakiś zbiorowy post i podziękować za wszystkie nagrody.
Pozdrawiam serdecznie!

Basia pisze...

dziękuję za odpowiedź. Rogaliki wyszły pyszne. Pozdrawiam!

Aga Strzęciwilk pisze...

z takim boskim kremem to muszą być wspaniałe w smaku!!! pozdrawiam serdecznie

didi91 pisze...

ale przepysznie wyglądają mniam !
+ obserwuję ! :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes