piątek, 30 listopada 2012

Mini szarlotki


Coś zamiast szarlotki tradycyjnej. Małe, zgrabne babeczki z kruchego ciasta wypełnione nadzieniem jabłkowym. Delikatne i wilgotne, ale jednocześnie stabilne. W przeciwieństwie do tradycyjnej szarlotki łatwo je zabrać ze sobą. Długo utrzymują świeżość.


Składniki ciasta:

2 czubate szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
2 żółtka

Nadzienie:

6 jabłek lub niewielki słoik jabłek prażonych
cukier do smaku
1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo: białko do posmarowania babeczek

przepis na kilkanaście sztuk babeczek



Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę siekamy z mocno schłodzonym masłem, dodajemy cukier, żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli nie będzie chciało się zagnieść dodajemy odrobinę zimnej wody. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część chowamy do lodówki. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, a następnie kroimy na kawałki i wylepiamy lekko natłuszczone foremki do babeczek. Ja swoje babeczki zrobiłam w formie do muffinów. Formę/foremki z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 1/2 godziny.
Jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki, a następnie prażymy na wolnym ogniu dodając odrobinę wody, aż zaczną się rozpadać. Słodzimy zależnie od upodobań. Dodajemy cynamon.
Schłodzone ciasto w foremkach zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż lekko się zezłoci.
Do zapieczonych babeczek wkładamy po 1 łyżce nadzienia jabłkowego. Resztę ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, a następnie wycinamy przy pomocy szklanki kółka, którymi przykrywamy babeczki. Dokładnie dociskamy. Ze skrawków ciasta możecie zrobić ozdobne listki.
Babeczki smarujemy białkiem i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy w tej samej temperaturze około 15 minut.
Podajemy lekko ciepłe. Świetnie smakują również na zimno. Smacznego!



13 komentarze:

cupcake pisze...

pewnie super do kawy ;)

Majana pisze...

Mniam, ja jedną poproszę :) Do kawki rzecz jasna:)

Inspirowane Smakiem pisze...

Mniam, pyszność w małym wymiarze. :)

Justyna Bąk pisze...

w takiej wersji szarlotki jeszcze nie jadłam a ślinka cieknie:) świetnie wygląda:)

Antenka pisze...

pyszny pomysł na mini wersję szarlotki:) pięknie wyglądają i są niesamowicie podzielne!

Kruszynka pisze...

Fajne:)
Zapraszam na konkurs z firmą PRYMAT na danie świąteczne : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html

Kamciss pisze...

Idealne ciasteczko do przegryzienie w porannym pośpiechu :)

Dom z mozaikami pisze...

Świetne, proste, efektowne, genialne.

Wiewióra pisze...

najlepsze!!! uwielbiam takie :)

didi91 pisze...

mini smakowitości !

Anonimowy pisze...

wczoraj znalazłam przepis i od razu wypróbowałam, na ciepło...z lodami waniliowymi...przepyyyyszne!!

Anonimowy pisze...

Wyszły przepyszne nawet w moim niefajnym gazowym piekarniku:)

Daga pisze...

bardzo się cieszę :-)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes