czwartek, 6 grudnia 2012

Krajanka owsiano-żurawinowa z białą czekoladą


Witajcie w Mikołajki! 6 grudnia to dzień, od którego zaczynam odliczać dni do Bożego Narodzenia.  Po lewej stronie możecie zobaczyć mój torcik mikołajkowy wraz z linkiem do przepisów świątecznych, a w najbliższych dniach postaram się przedstawić parę przepisów świątecznych. Na razie zdradzę, że w spiżarni pachnie mi już obłędnie i czeka na sfotografowanie pewien Pan Piernik.
Mój dzisiejszy przepis też pachnie już zimą i świętami.


Składniki ciasta:

I warstwa
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki schłodzonego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
odrobina zimnej wody (jeśli będzie potrzebna)

II warstwa
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki suszonych żurawin
słoiczek żurawin
tabliczka białej czekolady

przepis na blaszkę o wymiarach około 24x24 cm


Ze składników pierwszej warstwy wyrabiamy kruche ciasto: mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, siekamy z masłem, dodajemy ekstrakt i żółtka i zarabiamy szybko zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na rozmiar dna blaszki, a następnie układamy na wysmarowanej lub wyłożonej papierem blaszce i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do zezłocenia.
Miękkie masło z warstwy II ucieramy na puch wraz z cukrem i ekstraktem. Dodajemy stopniowo mąkę i płatki. Masa będzie się robiła coraz bardziej gęsta. Na końcu dodajemy suszone żurawiny i posiekaną na kawałki białą czekoladę. Żurawiny ze słoiczka rozsmarowujemy na podpieczonym cieście, przykrywamy masą maślano-owsianą. Wkładamy ponownie do piekarnika (temperatura bez zmian) i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Kroimy po lekkim ostudzeniu.



Uwagi:

- ciasto jest umiarkowanie słodkie, główna słodycz pochodzi od białej czekolady i suszonej żurawiny. Jeśli lubicie naprawdę słodkie ciasta proponuję do pierwszej i drugiej warstwy dać szklankę cukru;
- górna część krajanki może się lekko osypywać.






9 komentarze:

Majana pisze...

Piękna, smakowita krajanka. Lubię żurawinowe:)

Inspirowane Smakiem pisze...

Moja Mama byłaby zachwycona tak podaną żurawiną. ;) A mikołajkowy torcik po lewej zachwycający!

Wiewióra pisze...

cudowna!!! moje smaki :)

Antenka pisze...

wygląda bosko! a jeszcze lepiej pewnie smakowało:) wszystko co z białą czekoladą musi być wspaniałe!!

Paulina Gotuje pisze...

Cudo. Idealne na prezent i do wieczornej kawy :)

Justyna Bąk pisze...

idealna przekąska, wygląda świetnie:)

didi91 pisze...

Tutaj zawsze są takie cudowne przepisy. Mniam !!

ankawell pisze...

Faktycznie świątecznie pachnie Twoja krajanka :)
/zachęcam Cię do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu ... proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów...przeczytaj ...może uznasz za stosowne i się dołączysz do akcji "blogerzy wspierają SZLACHETNĄ PACZKĘ " /

Kaja Lelonek-Laber pisze...

wygląda cudownie !!!

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes