wtorek, 18 grudnia 2012

Makowiec drożdżowy wersja relaks ;-)


Makowiec drożdżowy to zazwyczaj strucla. Powinna być piękna, równiutka, taka do zjedzenia na eleganckim talerzyku, w świątecznym stroju, przy suto zastawionym stole. Ma to oczywiście swój niezwykły urok i klimat. Pomyślałam sobie jednak, że nie każdy lubi ciasta wyglądające jak spod igły, nie każdy potrafi je wykonać i że może miło byłoby zrobić ciasto, które najlepiej smakuje gdy zjemy je w świąteczny poranek, w ulubionej flanelowej piżamie i popijemy kawą z wielkiego kubasa. To też przecież święta :-)


Składniki ciasta:


3/4 szklanki mleka
1/2 laski wanilii
40 dag mąki pszenej

2 łyżeczki drożdży instant
1/2 szklanki drobnego cukru
3 żółtka
1/3 kostki masła

Składniki nadzienia:

0.5 l mleka (do gotowania maku)
30 dag suchego maku

1 szklanka drobnego cukru
3 jajka
3 łyżki miodu
cukier z prawdziwą wanilią
10 dag migdałów
15 dag rodzynek

dodatkowo:

3/4 szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wrzątku

przepis na dużą tortownicę, ok 28 cm


Mleko podgrzewamy mocno z laską wanilii, odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże instant, cukier, lekko ciepłe mleko (już bez wanilii) i żółtka. Wyrabiamy ciasto. Gdy zaczyna odchodzić od ręki rozpuszczamy masło, studzimy i lekko ciepłe dodajemy do ciasta, ponownie wyrabiając. Gotowe ciasto powinno być lśniące, zwarte i łatwo odchodzące od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia.


Mak gotujemy w mleku przez ok 15 minut. Studzimy, cedzimy. Lekko ciepły mielimy w maszynce trzykrotnie dodając przy okazji cukier. Dodajemy żółtka, miód, wanilię, bakalie, a następnie rozpuszczone masło. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozkładamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wykładamy nadzienie makowe, a następnie przykrywamy je drugą częścią ciasta. Ponieważ ciasto drożdżowe niezwykle się klei dobrze pomagać sobie dłońmi zmoczonymi w wodzie lub oleju. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut. Ja przy pieczeniu swojego ciasta popełniłam błąd, wyciągnęłam je zbyt wcześnie i niestety, środek nieco opadł. Nie miało to wpływu na smak, ale na wygląd niestety tak. Jeśli więc górna część ciasta wydaje się Wam zrumieniona zbyt mocno przykryjcie ją folią aluminiową i dopieczcie ciasto.
Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia. Wszystkie składniki lukru ucieramy, powinien być dosyć gęsty. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - wody. Polewamy ciasto. Podajemy.
Smacznego!


Uwagi:

- zamiast zwykłego maku możecie użyć maku mielonego na sucho, nie musicie wtedy mielić maku, wystarczy  go namoczyć w mleku;
- z tego przepisu możecie też oczywiście zrobić struclę. Wystarczy rozciągnąć ciasto na stolnicy, posmarować makiem i zwinąć. Czas pieczenia jest taki sam.

8 komentarze:

Maggie pisze...

Wyglada bombowo! Kto powiedzial, ze makowiec musi byc zawijany?

Marta pisze...

Doskonale wiem o czym piszesz, makowiec nie musi mieć takiej tradycyjnej formy! U mnie dziś również propozycja na warstwowego makowca :D

Kamciss pisze...

U mnie makowce dopiero w sobotę będziemy robić :)
Twój wygląda cudownie :)

Justyna Bąk pisze...

świetny pomysł:) ja jeszcze nie robiłam makowca, zabieram się po jutrze za ciasta:)

Majana pisze...

Wspaniale wygląda! Lubię makowce, oj lubię.:)

Marzena pisze...

Super wyglada! Rewelacyjne ciasto i napewno palce lizac:)

Antenka pisze...

Pięknie wygląda:) pyszności

http://katalogsmakow.pl/ pisze...

Przepraszam, że tutaj się ogłaszam, ale może to niektórych zaciekawi: Jeśli jesteś zainteresowana i chciałabyś by więcej osób doceniło Twoje dzieła, dodaj je tutaj: katalogsmakow.pl/glowna . Strona dopiero raczkuje, ale ma na celu wypromowanie artystycznych dusz kulinarnych ;) Jest to coś na styl kulinarnego (de)motywatora. Można dodawać komentarze, polubić lub zagłosować czy się dane danie ugotuje, czy nie.
Pozdrawiam!

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes