sobota, 22 grudnia 2012

Sernik z żurawinami


Kremowa, delikatna masa waniliowa, a na wierzchu żurawiny z mocnym akcentem cytrynowym. Słodko-kwaśne sernikowe niebo, idealne na Święta.
Jak wiecie nie lubię spodów w sernikach i unikam ich o ile to możliwe, ale muszę powiedzieć, że w tym serniku spód by się przydał. Następnym razem będzie. Zrobię go z chrupiących płatków migdałowych.



Składniki ciasta:

1 kg tłustego sera sernikowego (minimum 15% tłuszczu)
1 szklanka cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
5 jajek

Składniki polewy:

1 słoiczek żurawin
4 łyżki suszonej żurawiny
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny

przepis na tortownicę około 22-24 cm


Ser mieszamy z cukrem. Dodajemy ekstrakt i pojedynczo jajka. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na około 45 minut. Sernik powinien być ścięty tylko na brzegach, w środku powinien pozostać lekko galaretowaty.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Sernik jest bardzo delikatny, więc nie zdejmujemy z tortownicy obręczy dopóki sernik nie będzie dobrze schłodzony.
Żurawiny (obydwa rodzaje) podgrzewamy w rondelku przez około 5-7 minut, dodajemy cytryny, skórkę. Mieszamy. Studzimy. Ponieważ gotowe żurawiny mają różną zawartość cukru należy polewy spróbować i dodać do niej zależnie od potrzeb więcej cukru lub więcej cytryny. Masa powinna mieć zdecydowany kwaskowaty smak dla kontrastu z delikatnym, waniliowym i dosyć słodkim sernikiem.
Sernik wyciągamy z tortownicy, wierzch przykrywamy żurawinami. Podajemy.

12 komentarze:

Kruszynka pisze...

Uwielbiam serniki, a ten musi być przepyszny ;)

Zapraszam na konkurs z PRYMAT : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html Wystarczy podać przepis na danie świąteczne, obojętnie jakie z użyciem przypraw PRYMAT ;)

Wesołych Świąt !

qwert123 pisze...

sernik... coś niezwykłego! wygląda bardzo lekko -takie wielbię najbardziej

Dom z mozaikami pisze...

Moja wyobraźnia uruchomiona, ależ to musi być dobre :o)

Anonimowy pisze...

Piękny sernik. Upiekę go:). Składniki już mam. Mam nadzieję, że wyjdzie. Zrobię spod z waniliowych ciasteczek. Mam pytanie dot. wielkości tortownicy.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam
aśka

wiosenka27 pisze...

Wspaniały:)

Magda pisze...

Wspaniały sernik. Taki uwielbiam.Pozdrawiam!

Majana pisze...

Świetny serniczek. Żurawina lubi się z sernikiem:)

Kamciss pisze...

Wygląda kusząco :)

Agnieszka pisze...

super przepis, pozwolę sobie spróbować go na Święta :)

Anonimowy pisze...

Proszę o podanie przepisu na spód do sernika:))

Anonimowy pisze...

Jestem pod wrażeniem Pani cudownych przepisów, napisanych jasno i przejrzyście. Z niecierpliwością czekam na kolejny ciekawy przepis. Pozdrawiam serdecznie.

Joanna pisze...

Spróbowałam i mi wyszedł, zniknął jednego dnia, rodzince bardzo smakowało. Polecam ;P

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes