poniedziałek, 21 stycznia 2013

Bezowy tort czekoladowy z lemon curd


Blisko dwa lata temu wymyśliłam tort bezowy z lemon curd. Zestawienie słodkiej bezy z mocno cytrynowym kremem zachwyciło mnie. Teraz postanowiłam spróbować, jak lemon curd sprawdzi się w bezie mocno czekoladowej. Okazało się, że sprawdził się jeszcze lepiej! Tort jest rewelacyjny. Mocno czekoladowy i mocno słodki, ale cudowny cytrynowy krem świetnie go równoważy. Polecam!



Składniki bezy:

6 białek
300 gram cukru pudru
4 łyżki kakao
1 łyżka octu (najlepiej balsamicznego)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce

Składniki masy:

3/4 litra śmietanki kremowej 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce
krem cytrynowy czyli lemon curd z tego przepisu



Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okręgi o średnicy około 25 cm.
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier puder i znów ubijamy na sztywno. Dodajemy przesiane kakao, ocet, a na końcu czekoladę. Gotowa masa powinna być bardzo sztywna. Szczególnie uważajcie mieszając ją z kakao, jeśli zrobicie to zbyt intensywnie masa może opaść. Gotową pianę rozsmarowujemy równomiernie na dwóch blachach starając się nie przekroczyć granic wyznaczonych przez okręgi. Wkładamy do piekarnika, natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez około 70 minut. W trakcie pieczenia absolutnie nie otwieramy drzwiczek do piekarnika. Po upieczeniu również czekamy, żeby beza przestygła nieco i dopiero ją otwieramy.
Z podanych składników przyrządzamy lemon curd. Czekoladę rozpuszczamy na parze, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno a następnie łączymy delikatnie i stopniowo z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu dodajemy czekoladę startą.
Po wystudzeniu blaty bezowe delikatnie oddzielamy od papieru. Pierwszy blat układamy na talerzu, nakładamy na niego masę czekoladową, lemon curd i przykrywamy drugim blatem. Wierzch możemy posypać cukrem, czekoladą, zależnie od upodobań. Tort możemy od razu kroić.

Uwagi:

- tort z tego przepisu ma około 30 cm średnicy, jeśli chcecie mniejszy tort podzielcie wszystkie składniki na pół;
- możecie też zrobić inną wersję - upieczcie z połowy składników tylko jeden duży blat i wyłóżcie na niego obydwa kremy, też będzie pysznie;
- zazwyczaj używam śmietanki 36% jako trwalszej, ale w tym przypadku 30% sprawdza się równie dobrze, bo jej sztywność stabilizuje czekolada.





11 komentarze:

Aurora pisze...

No ba, wszystko sprawdza się lepiej z czekoladą ;)

Majana pisze...

No cudny! Bezowy - mniam!:)

Aga pisze...

Rewelacja!

Justyna Bąk pisze...

wygląda bardzo apetycznie, ten tort bezowy chodzi za mną już od dawna:) pycha!

Roz Airad pisze...

Wygląda bajecznie

Maggie pisze...

Swietny pomysl na polaczenie czekoladowej bezy z kwaskowatym cytrynowym kremem. Z pomaranczowym curdem tez byloby pysznie :)

Antenka pisze...

achhh jak bosko wygląda:) zakochałam się!

Anonimowy pisze...

witam:D zrobiłam ten tort i jest świetny,jedyna uwaga jest taka że zdecydowanie za dużo śmietanki do masy czekoladowej,jak dla mnie o połowe za dużo.poza tym świetny pomysł i smakuje super

Ania W pisze...

Dagmaro, Twój blog daje mi mnóstwo inspiracji.Kilka przepisów wypróbowałam- wszystko super.
Parę dni temu na urodziny 21 Córci zrobiłyśmy podobny tort. Trzy krążki bezy, Twój krem, zamiast lemon curd maliny. Był tak pyszny, że:
1. mąż powiedział, iż w życiu nie jadł takiego
2.tata nazwał go Marzeniem Obłąkanego
3.szwagier bił się o ostatni kawałek
Dzięki! Pozdrawiam serdecznie !
Ania Warmijak

Daga pisze...

Aniu, bardzo dziękuję za tak miłe słowa, pozdrowienia dla całej Rodziny:-)

Ania W pisze...

Bardzo dziękuję za pozdrowienia!
Z Twoich przepisów robiłam ciasteczka cynamonowe i babeczki chałwowe. Super wyszły.
Zaglądam tu zawsze przed uroczystościami.
Ale reklamę robię Twojej stronie: żeby nie było...:-)


Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes