piątek, 18 stycznia 2013

Blondie cynamonowe z migdałami


Czy wszyscy wiedzą, co to jest blondie? Jeśli ktoś nie wie wyjaśniam, że to odwrotność powszechnie znanego brownie. Brownie jest ciężkie i wilgotne dzięki dodatkowi dużej ilości czarnej czekolady, blondie to również kusząco aksamitne ciasto, ale bazą jest w nim czekolada biała. Tutaj ze sporym dodatkiem cynamonu, więc to smakołyk przeznaczony dla prawdziwych cynamonowych fanów. Żeby nie powiedzieć cynamonomaniaków ;-)
Ciasto pachnie oszałamiająco i ma bardzo wyraźny smak cynamonu, a dodatkowego uroku dodają mu chrupiące migdały. Polecam!



Składniki ciasta:

3 jajka
1/2 szklanki drobnego brązowego cukru
150 g białej czekolady + 50 g
100 g masła
1 szklanka mąki pszennej
2 czubate łyżeczki cynamonu + 1/2 łyżeczki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/s szklanki posiekanych migdałów

przepis na standardową foremkę do brownie - kwadratową lub prostokątną o wymiarach ok. 15x30cm


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem. Najlepiej zrobić to na parze. Biała czekolada lubi się owarzać, więc trzeba ją podgrzewać ostrożnie i często mieszać.
Mąkę przesiewamy z cynamonem (2 łyżeczki) i proszkiem. Pozostałe 50 g czekolady kroimy na niewielkie kawałki.
Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną masę czekoladowo-maślaną, mieszamy mikserem na wolnych obrotach, a następnie dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy. Z masy odkładamy 2 łyżki ciasta, a następnie wsypujemy czekoladę i migdały. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Do odłożonej masy dosypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu i dolewamy 1-2 łyżeczki wody. Masa powinna być odrobinę rzadsza niż reszta ciasta. Wylewamy ją na wierzch robiąc przy pomocy widelca lub wykałaczki ozdobne esy-floresy.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 25 minut. Obowiązują podobne zasady jak przy brownie - ciasta nie należy piec zbyt długo, bo wysuszy się i nie będzie smaczne. Wystarczy jak boki będą wyglądały na upieczone, środek powinien pozostać lekko niedopieczony. Podajemy lekko ciepłe kub po przestudzeniu. Świetne z filiżanką kawy lub lodami czekoladowymi.



Uwagi:

- dodatkowe 50 g białej czekolady można zastąpić czekoladą gorzką, ciasto będzie miało ciekawszy wygląd i bardziej zdecydowany akcent smakowy.

7 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

bardzo ciekawy przepis, lubię białą czekoladę więc pewnie szybko go przetestuje w swojej kuchni:)

Zielaczek pisze...

Świetny przepis :)

Antenka pisze...

ale pycha! nie wiem czemu jeszcze nigdy nie upiekłam blondie;)?

Roz Airad pisze...

Gdyby były bez cynamownu to bym je ukradła ;d

magda k. pisze...

uwielbiam ten typ ciast :)

Majana pisze...

Ależ cudownie smacznie się prezentuje to blondie. No cóż, cynamonkowe uwielbiam :)

gin pisze...

Wygląda wspaniale, a ten głęboki, karmelowy kolor sprawia, że aż ślinka cieknie...

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes