środa, 13 lutego 2013

Razowy chlebek bananowy


Coś specjalnego dla wielbicieli chlebków bananowych. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście chlebka bananowego to wyjaśniam, że  wyżej wspomniany wielbiciel musi lubić banany i dosyć ciężkie i lepiące ciasta, bo chlebki bananowe na ogół takie są. Do tego są aromatyczne, pięknie się przechowują i świetnie smakują także wyjęte z tostera. Do chlebka bananowego można użyć tylko bardzo dojrzałych bananów. Im gorzej wyglądają i mniej kosztują w sklepie tym lepiej się nadają. Poważnie! Jeśli chcecie przyspieszyć dojrzewanie bananów, które macie w domu wystarczy, że włożycie je do torebki foliowej i położycie w ciepłym miejscu.
Przepis z książki BBC Good Food 101 Cakes&bakes.



Składniki ciasta:

175 g mąki razowej
50 g  płatków owsianych
100 g miękkie masła
100 g ciemnego cukru muscovado (u mnie połowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
2 jajka lekko roztrzepane
3-4 dojrzałe banany (ok 350 g, bez skórki)
100 g orzechów włoskich lekko pokruszonych



przepis na średniej długości keksówkę




Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Mąkę razową, płatki, masło, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, jajka i rozgniecione widelcem banany mieszamy razem mikserem na jednolitą masę. Składniki powinny być wymieszane ale należy uważać, żeby nie mieszać masy dłużej, niż jest to potrzebne. Dodajemy orzechy i przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy przez około 75 minut. Należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Moje upiekło się w nieco ponad godzinę.
Upieczone ciasto pozostawiamy w formie przez około 5 minut, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Chlebek bananowy świetnie się przechowuje, jest niezmiennie wilgotny i aromatyczny.

6 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

To ja się zgłaszam, że nigdy nie jadłam. A wygląda pysznie.

Wiewióra pisze...

wspaniały ! uwielbiam bananowe chlebki :)

Paulina pisze...

Uwielbiam chlebem bananowy, zapisuję razową wersję do wypróbowania :)

Justyna Bąk pisze...

bardzo smakowicie wygląda:)

meduzek pisze...

Bardzo to proste i jeszcze bardziej pyszne. Właśnie zrobiłam i nie wiem co zrobić, żeby nie zjeść całego od razu.

Anonimowy pisze...

Upiekłam jako alternatywę zwykłego chlebka...i wyszedł zbyt suchy,mało przypominający wilgotne i mięciutkie ciasto, które zawsze piekę. Tam też daję mąkę razową i jest o niebo lepsze.

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes