niedziela, 17 lutego 2013

Tarta Bakewell z czarną porzeczką


Tarta Bakewell to znane angielskie ciasto, które składa się z kruchego spodu i warstwy dżemu lub owoców przykrytej miękkim delikatnym ciastem migdałowym. Opis tarty wyjaśnia, dlaczego ją zrobiłam - zawiera migdały :-) W mojej wersji w charakterze dżemu występują domowe powidła z czarnej porzeczki ale tarta świetnie smakuje też z malinami albo wiśniami. Ważne, żeby nadzienie owocowe miało wyrazisty, kwaskowaty smak, inaczej tarta będzie zbyt mdła i przesłodzona.



Składniki ciasta:

2 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka schłodzonego masła
4 żółtka

Składniki nadzienia:

4-5 łyżek dżemu
1/4 kostki masła
3/4 szklanki miałkiego cukru
4 jajka
300 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

do posypania:
4-5 łyżek płatków migdałowych

przepis na dużą (ok 28-30 cm) formę do tarty


Mąkę mieszamy z solą i pudrem. Masło ścieramy bezpośrednio do mąki na tarce o grubych oczkach starając się go zanadto nie rozgrzać w dłoniach. Mieszamy, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy ciastem formę do tarty i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po upływie tego czasu ciasto wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut. Ciasto powinno być blade, ale nie surowe. Szczególnie trzeba uważać na brzegi, żeby ich zanadto nie spalić. Dół tarty przed pieczeniem należy nakłuć widelcem. Idealnie byłoby, gdyby przez pierwsze 15 minut tarta piekła się pod przykryciem ze specjalnych ceramicznych kulek do pieczenia lub z fasoli. Przyznam szczerze, że sama często poprzestaję tylko na nakłuciu ciasta, nie mam kulek ceramicznych, a nie przepadam za zapachem pieczonej fasoli.
W czasie gdy tarta się podpieka ucieramy masło, dodajemy do niego cukier, a następnie jajka, mielone migdały i ekstrakt. Mieszamy wszystko dokładnie.
Na podpieczony spód wykładamy dżem, zalewamy go masą migdałową, a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika jeszcze na około 30-40 minut. Wierzch tarty powinien się delikatnie zezłocić. Podajemy po ostudzeniu. Tarta świetnie się przechowuje, chociaż w miarę upływu czasu kruche ciasto mięknie.






8 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Też uwielbiam wszystko co ma migdały lub masę marcepanową :)

anytsujx pisze...

Tarta wygląda pysznie ...

Veggie pisze...

Piękna, już wyobrażam sobie, jak super smakuje :-)

Antenka pisze...

pysznie wygląda:)

GrowingUp pisze...

Ale wygląda pysznie!

Roz Airad pisze...

pysznie wygląda ;D

Majana pisze...

Smakowicie. :)
Jakiego dżemu użyłaś?

Daga pisze...

Domowego z czarnych porzeczek którym sama osobiście odrywałam ogonki :-)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes