czwartek, 7 marca 2013

Ciasto trzy mleka czyli tres leches


Dziwna nazwa, prawda? Nie wiem jak inaczej przetłumaczyć ją na polski. Ciasto trójmleczne?
Przepis pochodzi z Meksyku, ale ciasto popularne jest chyba także w innych krajach Ameryki Środkowej i rzeczywiście, jak nazwa wskazuje, do jego zrobienia używa się trzech rodzajów mleka.
Jakie jest w smaku? Jakby to powiedzieć... mleczne?:-)
Jest bardzo delikatne i bardzo, bardzo wilgotne. To jego ogromna zaleta. Gorąco je polecam wielbicielom tak zwanych "mokrych ciast", na pewno się nie zawiodą. Ciasto doskonale się też przechowuje. Jest cały czas tak samo mokre nie tracąc jednocześnie smaku i kształtu.
Wypróbujcie!
Przepis jest wypadkową wielu przepisów w kilku językach, nie mogę więc powołać się na konkretne źródło. Mam zresztą wrażenie, że z ciastem tres leches jest trochę jak z naszym drożdżowcem czy sernikiem, każdy ma swój własny, jedyny słuszny i wypróbowany przepis.



Składniki ciasta:

5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Składniki sosu:

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Składniki wierzchniej warstwy:

3/4 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki cukru

przepis na formę około 25 na 35 cm


Całe jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera na wysokich obrotach. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy rozpuszczone lekko ostudzone masło wymieszane z mlekiem i ponownie mieszamy. Ciasta nie należy mieszać zbyt długo i mocno, bo straci swoją puszystość.
Masę wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.
Ciasto po upieczeniu studzimy przez około 15 minut, gęsto nakłuwamy, najlepiej przy pomocy wykałaczki, a następnie zalewamy sosem pilnując, żeby wsiąkał w miarę równomiernie. Sosu jest sporo, ja swoje ciasto zalewałam na dwa razy, bo na początku byłam pewna, że już więcej nie wchłonie. Po 10 minutach okazało się jednak, że i owszem, wchłonie bez problemu, nie poddawajcie się więc zbyt łatwo.
Nasączone ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a następnie przykrywamy ubitą śmietaną i podajemy.

Uwagi:

- spotkałam się gdzieś z przepisem, w którym do ciasta dodawano szczyptę gałki muszkatołowej, uważam, że to świetny pomysł, ciasto nabiera bardzo ciekawej nutki smakowej;
- w większości przepisów sugerowano podawanie ciasta w wersji jak wyżej. Moim zdaniem smaczniejsze jest jednak gdy podamy je w towarzystwie owoców, najlepiej takich o zdecydowanym smaku;
- w niektórych przepisach sugerują  przykrycie ciasta folią na czas wchłaniania płynów. Ja tego nie zrobiłam wychodząc z założenia, że to ciasto jest tak bardzo mokre, że nie trzeba dodatkowo dbać o utrzymanie w nim wilgoci.

10 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Mniam, wygląda zdecydowanie jak coś dla mnie!

Anonimowy pisze...

Jakiej pojemnosci sa puszki z mlekiem skondensowanym?

Justyna Bąk pisze...

bardzo ciekawe połączenia mleczne:) ni robiłam nigdy takiego czegoś:)

Angie pisze...

Bardzo interesujący przepis

Antenka pisze...

kocham takie połączenia, wilgotne ciasto i mocno mleczny aromat:) ciasto stworzone dla mnie!;)

Lucyna Pyszny pisze...

Mam je w zakładkach "do zrobienia" ale ciągle brakuje jednego składnika ;)))) WSPANIAŁE JEST!

Gosia pisze...

Uwielbiam to ciasto od pierwszego spróbowania, jedno z moich ulubionych :)

Kuchnia po studencku pisze...

na pewno wypróbuję ;]

spice eM pisze...

cos dla mnie. zrobie na wielkanoc, poniewaz nie lubie suchych polskich bab :)

Ania Warmijak pisze...

Szkoda,że nie ma raczej mozliwości wypróbować wszystkich przepisów- babki z kremem chałwowym,
ciasteczka cynamonowe i owsiane pycha!
Dzisiaj planuję wyszukać coś na Wielkanoc.
Pozdrawiam serdecznie.

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes