piątek, 26 kwietnia 2013

Ciasto różano-migdałowe


Znalazłam na półce spiżarni słoiczek konfitury z płatków róży i już wiedziałam, co z nim zrobić. Ciasto drożdżowe z konfiturą różaną i migdałami. Delikatne, niezwykle aromatyczne. Mimo że drożdżowe dzięki wilgotnemu nadzieniu długo zachowuje świeżość.



Składniki ciasta:

3 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
30 dag mąki pszennej
skórka otarta z cytryny
5 żółtek
2 łyżki masła

Składniki nadzienia:

około 300 dag konfitury różanej
3-4 łyżki płatków migdałowych
szczypta skórki otartej z cytryny
2 łyżki roztopionego masła

Do posmarowania ciasta: białko z 1 jajka

przepis na tortownicę około 26 cm



Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru. Zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki, lekko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem i skórką z cytryny.
Resztę mleka podgrzewamy. Masło rozpuszczamy. Gdy drożdże wyrosną wlewamy je do ciasta. Dodajemy mleko, żółtka i wyrabiamy na gładką masę. Gdy zaczyna odchodzić od ręki dodajemy rozpuszczone ciepłe (ale nie gorące!) masło i jeszcze raz wyrabiamy całość. Odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić objętość.
Konfiturę mieszamy z masłem i migdałami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1.5-2 cm, smarujemy równomiernie masą różaną, a następnie zwijamy jak dywan. Powstały w ten sposób rulon dzielimy na 5-6 równych części, które układamy  symetrycznie w formie: jedną po środku, pozostałe dokoła, jak płatki kwiatka. Pomiędzy poszczególnymi częściami będzie sporo wolnego miejsca, nie przejmujemy się tym, ciasto jeszcze urośnie, poszczególne jego części złączą się i utworzą na wierzchu wzór różyczek.
Ciasto odstawiamy jeszcze na około 20 minut, a następnie smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy. Możemy jeść jeszcze lekko ciepłe. Ponoć to niezbyt zdrowe, ale za to jakie smaczne:-)


8 komentarze:

Kasieńka pisze...

Uuuu to musi być pyszne!

Amber pisze...

Cudeńko!
Uwielbiam różane smaki i wyobrażam sobie,jak wspaniale smakuje Twoje ciasto.

Droczilka pisze...

Rewelacja! W jednym ciachu wszystko co lubię najbardziej. Pyszności!

Majana pisze...

Wygląda wspaniale! Drożdżowe - no i ta róża,..mmm :)

Marzena pisze...

Oh pycha musi byc!!! Uwielbiam drozdzowe!:)

zufik pisze...

pyszność nad pysznościami!

asieja pisze...

zazdroszczę Ci tego różanego znaleziska!:-))

Anonimowy pisze...

Konfitury różanej chyba 300gr nie 300dag?

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes