poniedziałek, 27 maja 2013

Deser truskawkowo-miętowy


Szybkimi krokami zbliża się sezon truskawkowy. Od dawna można już kupić truskawki hiszpańskie, a niedawno pokazały się już pierwsze polskie. To jeszcze nie to, co tygrysy lubią najbardziej, ale mam nadzieję, że z każdym dniem będzie lepiej. Czekam też na swoje własne truskawki. Posadziłam w ogródku parę krzaczków, które właśnie kwitną, więc mam nadzieję, że zaowocują jak trzeba. Nie sądzę co prawda, żeby zbiór był szczególnie obfity, ale nikt nie odbierze mi przyjemności zjedzenia świeżej, pachnącej słońcem truskawki prosto z krzaczka.
W oczekiwaniu na słodkie i soczyste truskawki zapraszam więc na lekki i odświeżający deser z nimi w roli głównej.



Składniki warstwy truskawkowej:

około 50 dag świeżych, umytych i pozbawionych szypułek truskawek
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
3-4 łyżki cukru

Składniki warstwy miętowej:

500 ml śmietanki 30%
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
pęczek świeżej mięty

przepis na tortownicę 21 cm



Truskawki miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy do truskawek. Całość słodzimy do smaku. Wylewamy do wyłożonej folią tortownicy. Wkładam do lodówki i czekamy, aż masa stężeje.
Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy skórkę cytrynową. Żelatynę rozpuszczamy jak wyżej. Lekko przestudzoną łączymy ze śmietanką.
Listki mięty siekamy i dodajemy do masy, zostawiamy kilkanaście do ozdobienia wierzchu ciasta. Masę wylewamy na stężały spód truskawkowy i ponownie deser chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy pozostałymi listkami mięty.

Uwagi:

- zamiast zwykłego cukru możecie dodać syrop z agawy, ksylitol lub cukier palmowy. Świetnie współgrają z truskawkami i sprawiają, że deser jest dużo zdrowszy.
- z powodu jak wyżej możecie zastąpić śmietankę jogurtem naturalnym, ale trzeba wtedy podwoić dawkę żelatyny;
- jeśli nie chcecie w ogóle dodawać żelatyny zróbcie deser w pucharkach.

8 komentarze:

Majana pisze...

Ciasto wygląda orzeźwiająco i bardzo smacznie.
Uwielbiam truskawki:)

Antenka pisze...

boski deser:) mogłabym go wcinać dzień w dzień:)

Bo(ro)n Appétit pisze...

Super deser i w dodatku pięknie się prezentuje!

Miłego dnia,

Agata

Magdalena pisze...

Witam serdecznie,
gratuluję pięknego bloga oraz smacznych wypieków!

Zauważyłam, że masz kilka widgetów z innych str. na swoim blogu, dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia! :)

Ania W pisze...

Prosty, a jaki wykwintny...

Jey pisze...

mniaaaam:)

Julka pisze...

Omniomniom :D Podziel się :)

Renula pisze...

Jak ładnie się udał;)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes