sobota, 6 lipca 2013

Ciasto cynamonowo-truskawkowe. Bardzo łatwe!


To ciasto z gatunku tych, które nie wyglądają. Znacie ten rodzaj? Przepięknie pachnie, ale wygląda zupełnie zwyczajnie, żeby nie powiedzieć nijako. Nauczyłam się już, że takie ciasta na ogół są najsmaczniejsze, bo prawdziwie domowe, idealne do kubka herbaty albo mleka. Ich wykonanie nie wymaga specjalnego kunsztu i osoba nawet z bardzo niewielkim doświadczeniem świetnie sobie poradzi.
 Nie bójcie się też cynamonu. Chociaż utarło się, że najlepiej pasuje on do jabłek i śliwek muszę przyznać, że z truskawkami tworzy bardzo miły duet. Polecam!
Przepis z BBC Good Food.



Składniki ciasta:

175 g mielonych migdałów
175 g miękkiego masła
175 g brązowego cukru
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1 żółtko

Składniki nadzienia:

1/2 kg obranych, umytych truskawek
cukier do smaku

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

przepis na tortownicę 24 cm lub formę kwadratową o zbliżonej pojemności



Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160°C. Wszystkie składniki ciasta mieszamy razem mikserem na wolnych obrotach. Powinniśmy uzyskać gładką jednolitą masę. Nie należy mieszać jej zbyt długo, składniki powinny się po prostu ładnie połączyć.
1/2 ciasta wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przykrywamy pokrojonymi na połówki truskawkami, lekko posypujemy cukrem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto jest dosyć gęste i klejące, więc ułożenie go równo na truskawkach sprawia sporo trudności. Polecam tę metodę tylko cierpliwym perfekcjonistom :-) Pozostałe osoby niech wyłożą ciasto jak potrafią. Uważam, że fantazyjna faktura ciasta tylko podkreśla jego swojskość i prostotę. Pieczemy około 50 minut. Ciasto powinno być dobrze wypieczone. Jeśli Wasz piekarnik nie dopieka od dołu możecie je potrzymać w piekarniku nawet dłużej.
Smacznego!



9 komentarze:

rybka pisze...

Brzmi smakowicie :)
Wyglądem i składnikami przypomina mój rodzinny przepis na "gniota". Tylko u mnie w wersji z tartymi jabłkami i bez migdałów. I chociaż "gniot" nie brzmi i nie wygląda za ciekawie - wszyscy go lubią.
Muszę wypróbować w wersji truskawkowo- migdałowej :)
A jak długo piec?

Inspirowane Smakiem pisze...

Pyszności!

Justyna Bąk pisze...

musi być pyszne:)

zufik pisze...

Ja takie cista lubię najbardziej, zwyczajne niezwyczajne:) Dla mnie wygląda idealnie!:)

zuuzuu incognitus pisze...

upiekłam :) niebo w gębie! dziękuję za przepis :)

zuuzuu incognitus pisze...

wersja z jagodami też jest pycha :)

Ewelina pisze...

Pycha !!! i następnym razem zrobię z jabłkami. Pozdrawiam z Islandii.

Anonimowy pisze...

Pyszne z malinami :) Najłatwiejsze i przepyszne ciasto :)

ewalgodonales pisze...

Wlasnie wpadlam na Twojego bloga Dagmaro i zainspirowalo mnie to ciasto. Teraz akurat w Andaluzji sezon truskawkowy w pelni, a mnie juz brakuje inwencjii. Zmienilam troszke Twoj przepis, razem z cynamonem dodalam troche startej skorki z pomaranczy i pierwsza warstwe ciasta podpieklam, na niej polozylam truskawki i dopiero druga warstwe surowego ciasta, na ktore posypalam wiorki migdalowe (zeby podtrzymac temat) wszystko jeszcze raz do piekarnika na 30 minut. Wyszla rewelacja, nie moge oderwac sie od blachy. Bardzo dziekuje za wspaniale przepisy, zycze sukcesow i pozdrawiam z Andaluzjii.

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes