poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Babeczki-bułeczki jagodowe


Nie umiem zdecydować, czy to babeczki, czy bułeczki. Za pierwszą nazwą przemawia ich wygląd i fakt, że piecze się je w foremkach. Do drugiej nazwy skłania mnie to, że mięciutki wypiek drożdżowy z jagodami zawsze był dla mnie bułeczką, zwaną jagodzianką. Bez względu na nazwę na pewno warto je zrobić. Wypróbowałam w nich przepis na ciasto drożdżowe, który kiedyś, w kontekście innego wypieku podała Martha Stewart. Przepis jest bardzo nietypowy - ciasto ma dużą zawartość tłuszczu, robi się je zupełnie inaczej niż "nasze" drożdżowe. Składnikami może nawet przypominać ciasto krucho-drożdżowe, ale metoda jego robienia też jest inna. Zagmatwałam? Najlepiej przeczytajcie przepis, upieczcie bułeczki-babeczki i rozkoszujcie się ich smakiem!



Składniki ciasta:

3/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie drożdży instant (4g)
2 duże żółtka
1 szklanka mąki chlebowej
1 i 2/3 szklanki mąki zwykłej
szczypta soli
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu winnego

Składniki nadzienia:

1 i 1/2 szklanki jagód
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Masło ucieramy z cukrem. Drożdże rozpuszczamy w 2-3 łyżkach ciepłej wody, wlewamy do utartej masy. Następnie dodajemy żółtka i nie przerywając mieszania obydwie mąki przesiane z solą, śmietanę, ekstrakt i ocet. Wyrabiamy całość na gładkie, błyszczące ciasto. Powinno łatwo odchodzić od ręki.
Dalej postępujemy jak ze zwyczajnym ciastem drożdżowym, to jest odstawiamy je przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
W tym czasie odsączamy dokładnie umyte jagody i mieszamy je z cukrem i ekstraktem. Jeśli masa w dalszym ciągu będzie rzadka możecie dodać 1-2 łyżki bułki tartej albo jeszcze lepiej utartych biszkoptów.

Gdy ciasto wyrośnie odrywamy jego niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy nadzienie, zawijamy całość w coś w rodzaju sakiewki i układamy w wyłożonych papierem foremkach do pieczenia muffinów miejscem zlepienia do dołu. Musicie pamiętać, żeby bryłki ciasta były naprawdę małe, ciasto z farszem nie powinno zajmować więcej niż 1/2 - 3/4 objętości foremki. Tak przygotowane babeczki odstawiamy na około 10-25 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 15-20 minut. Gotowe babeczki powinny pięknie wyrosnąć i się zrumienić.
Po upieczeniu czekamy około 5 minut i wyjmujemy je z formy, zostawiając do całkowitego ostudzenia.
Babeczki nie są bardzo słodkie, więc możecie je posypać cukrem pudrem lub przykryć lukrem.
Smacznego!




9 komentarze:

Paulina Kwiatkowska pisze...

Nieważne, jak nazwane, ważne, że pyszne ;) Uwielbiam jagódki <3

Wiewióra pisze...

wyglądają fantastycznie!!!

Ervisha pisze...

Wyglądają rewelacyjnie :)

Dzakobs pisze...

Co to jest mąka chlebowa?

Daga pisze...

Dzakobs, to mąka, z której piecze się chleb;-) Jest grubiej zmielona niż najpopularniejsza w sklepach mąka pszenna. Pszenna ma na torebce zazwyczaj numer pomiędzy 400 a 500, chlebowa ma numer między 600 a 700. Można ją kupić, ale możesz też użyć zwykłej mąki, myślę, że babeczki też wyjdą.

Antenka pisze...

jakie smakowite:) idealne bułeczko-babeczki:)

zufik pisze...

Ale smakowite!!

ladylaura. pisze...

Pysznie się prezentują,pozdrawiam.

Mała Ruda Ja pisze...

Mniam wyglądają pysznie już się zabieram do robienia. Pozdrawiam :D

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes