piątek, 27 grudnia 2013

Sernik wiedeński


Tym razem zapraszam na sernik tradycyjny i to taki, który lubię najbardziej - bez spodu. Spody w sernikach to dla mnie dodatkowe kalorie, na ogół zresztą niemałe, więc uważam ich istnienie za całkowicie zbędne. Ten sernik zresztą żadnego spodu nie potrzebuje, jest bardzo stabilny i pełen smaku.



Składniki ciasta:

1/2 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
4 jajka
1/2 kg tłustego, dobrej jakości sera do serników
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1-2 łyżki dowolnych innych bakalii, wedle gustu

do ozdoby lukier lub cukier puder

przepis na małą tortownicę - 19-21 cm



Masło ucieramy na puch razem z cukrem. Do masy dodajemy pojedynczo żółtka, a następnie partiami ser. Staramy się ją dobrze wymieszać, ale nie napowietrzać nadmiernie. Do wymieszanej masy dodajemy następnie skórkę, ekstrakt i bakalie, a na sam koniec pianę ubitą z białek. Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C, bez termoobiegu. Pieczemy przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem. Po  upieczeniu zostawiamy na około 10 minut w uchylonym piekarniku. Jemy po całkowitym ostudzeniu. Najsmaczniejszy jest następnego dnia.

Uwagi:

- są szkoły, które każą wyjąć sernik dopiero jak ostygnie, a ja przyznam się Wam, że często wyjmuje go od razu;
- sernik po upieczeniu może lekko opaść;
- staram się nie dodawać do sera żadnych stabilizatorów. Moim zdaniem sernik bez mąki, budyniu itp jest dużo smaczniejszy.



2 komentarze:

Wiewióra pisze...

wiedeński lubie najbardziej :) pysznie Ci sie udał :)

Opalanka pisze...

O tak, mam podobne zdanie co do spodów sernikowych. Zupełnie niepotrzebny element:)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes