wtorek, 23 lipca 2013

Sernik cytrynowo-lawendowy


Lubicie zapach lawendy? Ja uwielbiam! Lawenda powszechnie kojarzy się z wodami toaletowymi czy też zapachowymi saszetkami do szafy. Warto jednak pamiętać, że świetnie sprawdza się także w potrawach. Trzeba tylko uważać, żeby nie dodać jej zbyt wiele, bo wtedy potrawa będzie gorzkawa w smaku i sprawi wrażenie nadmiernie wyperfumowanej.
Uważać trzeba także przy tym serniku. Tajemnicą jego smaku jest dobre wyważenie smaku cytrynowego i lawendowego. Najlepiej gdy zrobicie to sami próbując masy serowej przed pieczeniem.


Składniki ciasta:

1 kg tłustego sera do serników
1 szklanka drobnego cukru
1/2 szklanki śmietanki 30%
3-4 gałązki lawendy
5 jajek
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:

kilka plasterków cytryny
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki wody
kwiaty lawendy

przepis na tortownicę o średnicy 21-24 cm


Śmietankę zagotowujemy wraz z gałązkami lawendy. Zostawiamy do ostygnięcia. Ser mieszamy z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny i 3-4 łyżeczki śmietanki lawendowej. Trudno przewidzieć jak mocno lawendową śmietankę otrzymacie, więc masy serowej należy spróbować i ewentualnie dodać do niej nieco więcej aromatu. Serdecznie odradzam natomiast próbowanie samej śmietanki z lawendą, smakuje jak z dodatkiem mocno lawendowej wody kolońskiej.:-)
Do pełnej aromatów masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i pojedynczo jajka. Masa powinna być dobrze wymieszana, ale nie należy jej napowietrzać.
Wylewamy ją do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez około 50 minut. Brzegi sernika powinny być upieczone, a środek lekko galaretowaty. Sernik studzimy, a następnie schładzamy przez kilka godzin. Dopiero po tym czasie wyciągamy go z formy.
Wodę gotujemy z cukrem do uzyskania syropu. Wkładamy plasterki cytryny  i na bardzo wolnym ogniu gotujemy przez kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia. Sernik wyjęty z formy przystrajamy plasterkami cytryny wyjętymi z syropu i kwiatami lawendy. Smacznego :-)




sobota, 6 lipca 2013

Ciasto cynamonowo-truskawkowe. Bardzo łatwe!


To ciasto z gatunku tych, które nie wyglądają. Znacie ten rodzaj? Przepięknie pachnie, ale wygląda zupełnie zwyczajnie, żeby nie powiedzieć nijako. Nauczyłam się już, że takie ciasta na ogół są najsmaczniejsze, bo prawdziwie domowe, idealne do kubka herbaty albo mleka. Ich wykonanie nie wymaga specjalnego kunsztu i osoba nawet z bardzo niewielkim doświadczeniem świetnie sobie poradzi.
 Nie bójcie się też cynamonu. Chociaż utarło się, że najlepiej pasuje on do jabłek i śliwek muszę przyznać, że z truskawkami tworzy bardzo miły duet. Polecam!
Przepis z BBC Good Food.



Składniki ciasta:

175 g mielonych migdałów
175 g miękkiego masła
175 g brązowego cukru
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1 żółtko

Składniki nadzienia:

1/2 kg obranych, umytych truskawek
cukier do smaku

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

przepis na tortownicę 24 cm lub formę kwadratową o zbliżonej pojemności



Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160°C. Wszystkie składniki ciasta mieszamy razem mikserem na wolnych obrotach. Powinniśmy uzyskać gładką jednolitą masę. Nie należy mieszać jej zbyt długo, składniki powinny się po prostu ładnie połączyć.
1/2 ciasta wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przykrywamy pokrojonymi na połówki truskawkami, lekko posypujemy cukrem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto jest dosyć gęste i klejące, więc ułożenie go równo na truskawkach sprawia sporo trudności. Polecam tę metodę tylko cierpliwym perfekcjonistom :-) Pozostałe osoby niech wyłożą ciasto jak potrafią. Uważam, że fantazyjna faktura ciasta tylko podkreśla jego swojskość i prostotę. Pieczemy około 50 minut. Ciasto powinno być dobrze wypieczone. Jeśli Wasz piekarnik nie dopieka od dołu możecie je potrzymać w piekarniku nawet dłużej.
Smacznego!



 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes