piątek, 3 stycznia 2014

Trufelki piernikowe


Zapytano mnie ostatnio co zrobić z pozostałościami po piernikach ewentualnie z nieudanymi piernikami. Ponieważ sama również byłam posiadaczką piernika, do którego nie dodano cukru postanowiłam coś z tym zrobić.
Na początku pomyślałam o bajaderkach, ale bajaderki to całkiem spore ciastka, więc postanowiłam przerobić je na trufelki.
Małe, intensywnie korzenne, wilgotne, pyszne!
Przepis ze zrozumiałych powodów ma charakter orientacyjny, nie bójcie się jednak eksperymentować!



Składniki:

ok 500 g ciasta piernikowego drobno pokruszonego
ok 300 g kruchych ciasteczek drobno pokruszonych (u mnie domowe, orzechowo-migdałowe)
100 ml śmietanki 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta czarnego pieprzu
szczypta ziela angielskiego
3 łyżki aromatycznej konfitury lub powideł (śliwki, czarna porzeczka)
cukier do smaku
3 łyżki dowolnych bakalii
3 łyżki aromatycznego alkoholu (u mnie likier czekoladowy)

Do wykończenia:

-rozpuszczona czekolada
-cukier puder
- kakao
-zmielone migdały
zmielone orzechy
karmelizowane migdały lub orzechy, karmel itp



Pokruszone ciasto piernikowe i ciasteczka mieszamy ze sobą. Tabliczkę czekolady kruszymy i zalewamy mocno podgrzaną, ale nie zagotowaną śmietanką. Czekamy 2-3 minuty i mieszamy. Czekolada powinna się rozpuścić w śmietance i utworzyć gęsty sos czekoladowy.
Do pokruszonego ciasta dodajemy przyprawy korzenne, a następnie konfiturę/powidła i czekoladę. Słodzimy do smaku, dodajemy alkohol i bakalie. Całość powinna dać się wymieszać na bardzo gęstą, klejącą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka  należy ją wstawić do lodówki aż zgęstnieje, jeśli zbyt gęsta dodajemy kilka łyżek śmietanki.
Masę fromujemy w dłoniach tworząc kuleczki o średnicy około 2.5 cm. Gotowe kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze, mielonych migdałach, kakao, według własnego pomysłu. Możemy je też ozdobić orzechami lub migdałami albo oblać rozpuszczoną na parze czekoladą. Wykończone wstawiamy na około 2-3 godziny do lodówki. Podajemy. Smacznego!






6 komentarze:

Natalie pisze...

Wyglądają cudownie ! Takie idealne na jeden kęs :)

Opalanka pisze...

Urocze maleństwa do pochłaniania jednorazowo. Wiele razy. Na raz. :)

Karmel-itka. pisze...

przeurocze! :]

Agata pisze...

o tak - precz z marnotrawstwem! świetny pomysł. swoją drogą to uwielbiam trufelki :)

Jey pisze...

o, a tutaj nadal świąteczne smaki piernikowe. pyszności!:)

Majana pisze...

Urocze trufelki. :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes