niedziela, 20 kwietnia 2014

Babka krówkowa i Wesołych Świąt!


Coś dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a jednocześnie cenią sobie domowe ciasta. Babka jest bardzo prosta, a jednocześnie smaczna i oryginalna. Długo zachowuje świeżość.
Z krówkami dzieje się coś przedziwnego, dodają jej wilgotności i smaku, a jednocześnie na tyle łączą się z ciastem, że nie do końca można zgadnąć co jest nadzieniem.
Polecam i życzę Wam wspaniałych Świąt :-)



Składniki ciasta:

1 kostka miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
4 jajka średniej wielkości
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
10-12 pokrojonych na kawałki dobrych krówek

polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, na końcu ekstrakt, a następnie partiami obydwie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Nie ucieramy specjalnie długo, składniki powinny się połączyć, a masa powinna być dosyć gęsta i spadać z łyżki partiami. Jeśli okaże się, że jest zbyt gęsta możecie dodać łyżkę śmietany, a jeśli zbyt rzadka łyżkę mąki. Do masy dodajemy pokrojone krówki obtoczone w mące, żeby nie opadły na dno, a następnie całość przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C stopni. Do suchego patyczka. Lekko wystudzoną wyjmujemy z formy. Czekoladę rozpuszczamy na parze wraz z masłem, wylewamy na babę i odstawiamy do zastygnięcia. Jemy nawet jeszcze lekko ciepłą.




2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Superbabeczka, na pewno przepis wypróbuję przy następnej okazji.

Majana pisze...

Wspaniała babka. Zyczę radości w te piękne święta :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes