niedziela, 6 lipca 2014

Kruche z czereśniami


Lubicie czereśnie? Ja uwielbiam. Również w ciastach, chociaż przyznam szczerze, że nie przepadam za ich drylowaniem. Warto jednak spędzić kilka chwil na tej czynności, żeby później cieszyć się pysznym, aromatycznym ciachem. Zresztą drylowanie czereśni to nic w porównaniu do drylowania wiśni, po których wszystko i wszyscy w okolicy mają na sobie abstrakcyjne czerwone wzorki.
Zapraszam:-)




Składniki ciasta:

300 g mąki pszennej (może być orkiszowa)
200 g (1 kostka) masła
1 szklanka pudru
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki skórki cytrynowej
ok 300 g czereśni

przepis na średniej wielkości tortownicę lub kwadratową foremkę



Mąkę mieszamy ze skórką cytrynową i cukrem. Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy żółtka, ekstrakt i zagniatamy zwarte ciasto. Im krócej i szybciej to robimy tym ciasto będzie bardziej kruche.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, wykładamy nim wyłożoną papierem lub lekko natłuszczoną formę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie myjemy i pozbawiamy pestek czereśnie. Gdy ciasto jest dobrze schłodzone układamy na nim czereśnie równą warstwą i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy przez około 30 minut. Ciasto powinno się zezłocić, a czereśnie apetycznie uprażyć. Gotowe ciasto studzimy. Kroimy w kwadraty. Możemy lekko oprószyć cukrem pudrem. Znakomicie smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i następnego dnia. 



Uwagi:
- zamiast białego cukru możecie dodać brązowy, nieco zmieni kolor ciasta, ale doda mu też lekko karmelowego smaku;
- celowo nie podawałam konkretnych rozmiarów formy. To kruche ciasto, możecie je rozwałkować nieco grubiej lub nieco cieniej, rozmiar formy nie ma więc aż takiego znaczenia. I tak wyjdzie smacznie:-)



9 komentarze:

Natalie pisze...

A ja bardzo lubię drylować te owoce! Tylko ubrać się w stare ubrania przeznaczone na wyrzucenie i zabawa w najlepsze hihi :)

Wiewióra pisze...

ale pysznie wygląda!!!

Antenka pisze...

ale kusisz:) też zrobię:)

Martha pisze...

Cudownie się prezentuje to ciasto! ; )
Świetny przepis! : )

gaga pisze...

Czereśnie i mąka orkiszowa =] jeszcze tylko cukier z kwiatu kokosa zamiast pudru i ciasto jak dla mnie. Wielkie dzięki Daga :D

Konczi i Szpileczka pisze...

Fajne ciasto i piękne zdjęcia!!

Marzena pisze...

Musze je zrobic! Rewelacyjnie wyglada no i uwielbiam czeresnie! Z drylowaniem nie mam problemu, maszynka zrobic za mnie :) Pozdrawiam! :)

Asia W pisze...

palce lizać :)

gin pisze...

Oj tak, po drylowaniu wiśni cała kuchnia wygląda jak po krwawej masakrze... Drylownicą ;)
Ciacho wygląda wspaniale :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes