czwartek, 20 listopada 2014

Tort jesienny- karmel, czekolada i śliwki!


Jesień to pora, kiedy mamy ochotę na konkretne w smaku, wyraziste i aromatyczne słodycze. Takie które rozgrzeją, poprawią humor i pięknie zgrają się z aromatyczną kawą lub herbatą.
Taki właśnie jest ten tort.



Składniki ciasta:

4  duże jajka
5 czubatych łyżek cukru
3 łyżek mąki pszennej
1 czubata łyżka dobrego, ciemnego kakao

Składniki masy:

400 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy do pierników (czytajcie skład, bez mąki!)
1 łyżeczka cynamonu

ok 400g śliwek węgierek (mogą być mrożone)
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru

mocna herbata, ok 1 szklanki
3-4 łyżki rumu

Dekoracja:

200 g gorzkiej czekolady
karmel
śliwki pozostałe po przełożeniu

Przepis na tortownicę 20 cm



Jajka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę i kakao, delikatnie mieszamy, Wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C pieczemy przez około 30 minut, odstawiamy do ostygnięcia. Wyciągamy z formy po całkowitym wystudzeniu, kroimy na 2 równe części.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier i czekamy, aż lekko zbrązowieje. Dodajemy następnie 2 łyżki rumu, wrzucamy śliwki i mieszając czekamy, aż się lekko zezłocą -ale nie rozpadną. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy przyprawy korzenne (najlepiej spróbować, dodajemy do smaku!). Do herbaty dodajemy 1 łyżkę rumu.
Połówkę ciasta nasączamy herbatą z rumem, układamy masę, dodajemy mniej więcej połowę pokrojonych, przestudzonych śliwek i całość przykrywamy drugą połową również nasączonego biszkoptu. Całość lekko przygniatamy rękami, aby blaty były mocno sklejone ze sobą i wstawiamy do lodówki, aby masa nieco stężała (około 30-60 minut). Gotowy tort polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą, a gdy zastygnie ozdabiamy pozostałymi śliwkami i karmelem.

Wykonanie karmelu - do garnka o średnicy około 15-20 cm i  grubym dnie wsypujemy 2-3 łyżki cukru i podgrzewamy do momentu, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Gdy nabierze złocistego odcienia rozlewamy na papierze do pieczenia dowolne wzory  i czekamy, aż zastygnie, a następnie zdejmujemy i przekładamy na tort.


Smacznego!



7 komentarze:

gin pisze...

Łał, ależ on fenomenalnie wygląda! I te karmelowe gwiazdy - cudo! :)

Marzena pisze...

Swietnie udekorowany! ;)

Anonimowy pisze...

piękny ale ciekawa jestem jak on też wygląda w środku :-)

Opalanka pisze...

OCH!!!!

Wiewióra pisze...

dech mi zaparło! wygląda niesamowicie!

Ania W pisze...

Czuję, ze pokocham ten tort !

Anonimowy pisze...

Ładny...ładny...pewnie że ładny. Ale jak go kroić...?Agata.

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes