niedziela, 31 sierpnia 2014

Tarta rustykalna z owocami i tymiankiem


Jedna z najłatwiejszych tart. Zachęcam do jej zrobienia wszystkich, którzy boją się wyklejania ciastem foremek. Tu nie musicie tego robić. Jedne co musicie, to zagnieść ciasto, a to naprawdę proste :-)
Tarta świetna na pożegnanie lata.



Składniki:

300 g ciemnej mąki pszennej (może być orkisz) o średniej grubości
100 g brązowego cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody (jeśli będzie konieczna)

nadzienie:

3 świeże, dojrzałe brzoskwinie
garść borówek amerykańskich
odrobina brązowego cukru do posypania
kilka małych gałązek tymianku
garść płatków migdałowych

dodatkowo: białko z jajka



Mąkę łączymy z cukrem, kroimy ze schłodzonym masłem. Możemy również zetrzeć masło na grubej tarce, ważne, żeby go zanadto nie rozgrzewać przy pomocy dłoni. Do powstałej mieszanki masła, mąki i cukru dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Mąka grubiej mielona trudniej się zganiata, więc możemy się wspomóc zimną wodą, ale w bardzo niewielkich ilościach - 12 łyżki. Ważne, żeby ciasta za długo nie wyrabiać, bo będzie niesmaczne.
Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie myjemy owoce i kroimy brzoskwinie na cienkie plasterki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 milimetrów na równy prostokąt. Przekładamy go na wyłożoną papierem dużą blachę z piekarnika, a następnie na środku układamy owoce pozostawiając dokoła ciasta równe marginesy o szerokości około 2 cm. Po ułożeniu owoców marginesy zakładamy na ciasto sklejając je w rogach tak, żeby się nie odwijały i smarujemy białkiem, żeby ciasto po wyjęciu z piekarnika ładnie się błyszczało. Owoce posypujemy cukrem, płatkami i układamy tymianek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy całość przez około 35-40 minut. Brzegi ciasta powinny się ładnie zrumienić.
Studzimy, możemy lekko posypać cukrem pudrem.



 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes