czwartek, 1 stycznia 2015

Rolada bezowa


Witajcie w Nowym Roku i przyjmijcie moje najserdeczniejsze życzenia wszelkiej pomyślności!

Witam się jednym z moich ulubionych ciast, tym razem nie w formie tortu, a w formie rolady.
Lubię bezy. Cenię je za lekkość i delikatność. Potrafią być wyrafinowanym ciastem-niespodzianką, które pod warstwą słodkiej, delikatnej skorupki kryje cudowne i zdecydowane smaki cytryny, gorzkiej czekolady, kawy, orzechów.
Powinnam właściwie napisać, że lubię mierzyć się z bezami, bo to dosyć niewdzięczne i kapryśne ciasta. Ta beza jednak taka nie jest. To wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Taka beza ekspresowa. Przygotowanie całości zajmie Wam maksymalnie godzinę.
Przepis z książki Erica Lanlarda.




Składniki ciasta:

4 białka
3/4 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki masy:

200 g śmietanki kremówki
250 g sera mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
lemon curd


Mąkę kukurydzianą, ocet i ekstrakt mieszamy razem tworząc coś w rodzaju pasty. Białka ubijamy dodając stopniowo po 1-2 łyżki cukru. Masa powinna być coraz gęstsza i coraz bardziej błyszcząca. Na końcu dodajemy mielone migdały i pastę octowo-migdałowo-mączną.Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Dużą blachę (największą, tę w rozmiarze piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na niego pianę, równo rozprowadzamy i posypujemy całość płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 20 minut. Gotowa beza powinna być lekko beżowa z wierzchu i mieć chrupiącą skórkę. Bezę od razu wystawiamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy lekko ostygnie przykrywamy ją kawałkiem papieru do pieczenia takiej samej wielkości, na jakim się upiekła i odwracamy ją do góry nogami, a następnie delikatnie odrywamy papier od spodu. Może nieco trudniej odchodzić, nie warto się spieszyć, żeby nie zniszczyć ciasta.
Ubijamy bitą śmietanę z cukrem, dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy całość na puszystą masę, dodajemy ekstrakt. Na roladzie rozsmarowujemy lemon curd, a na nim kładziemy równą warstwę masy. Pomagając sobie papierem, na którym leży ciasto zwijamy całość w rolkę i przekładamy na talerz. Beza może nieco popękać, nie należy się tym przejmować. Całość pięknie trzyma się w całości. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem, możemy udekorować odrobiną czekolady. Jak każda beza rolada im dłużej stoi, tym bardziej jest wilgotna.
Smacznego :-)


9 komentarze:

Kinga Łucja pisze...

Wygląda apetycznie ;)

Nataliya pisze...

Mniam mniam

Martha pisze...

Wow, wygląda bosko! *.*
Udała się znakomicie!

gin pisze...

Cudowna!
Moje rolady nigdy takie piękne nie wychodzą...

Jswm pisze...

Fajna alternatywa dla Pavlovej :)
Wygląda przepięknie
1

Majana pisze...

Jest piękna i na pewno smaczna! Bezowa - mniam :)

Taka jaka pisze...

Czy to wszystko musi tak smacznie wyglądać :)

Veronika (veronique228) pisze...

Smakowicie wygląda :)

Mobile App Developers pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes