czwartek, 13 sierpnia 2015

Ciasto agrestowe pod bezową chmurką


Agrest się już kończy, ale spokojnie możecie go zastąpić czerwoną porzeczką albo innymi owocami. Ważne, żeby były kwaśne, bo w tym cieście towarzyszy im beza.




Składniki ciasta:

200 g mąki pszennej 
140 g masła
odrobina skórki otartej z cytryny
60g cukru pudru
1 żółtko

Nadzienie:

3-4 łyżki powideł porzeczkowych lub innych kwaskowatych
ok 300 g agrestu obranego i umytego
3 białka
70 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

przepis na tortownicę ok 26 cm średnicy



Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy, cukier, skórkę, zimne, posiekane masło i całość szybko siekamy nożem. Gdy przypomina maślaną mąkę dodajemy żółtko i całość zagniatamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, a następnie ciastem wykładamy formę do tarty pozostawiając na brzegach rant o wysokości około 2 cm. Dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i całość ponownie schładzamy przez około 15-20 minut. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 15-20 minut. Spód powinien się lekko podpiec, a nie upiec całkowicie.
Gdy jest już lekko złoty wykładamy na niego powidła, agrest i ponownie podpiekamy przez około 10 minut, żeby agrest lekko zmiękł. W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy mikserem na wysokich obrotach, gdy zaczną się formować w chmurki dodajemy cukier i ponownie ubijamy, tym razem na sztywno. Beza ma być idealnie sztywna, gładka i błyszcząca. Na samym końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i wykładamy całość na owoce. Przy pomocy łyżki formujemy w malownicze fale i ponownie wkładamy do piekarnika. Podpiekamy przez około 20 minut w temperaturze 170°C. Beza powinna być lekko kremowa i chrupiąca z wierzchu.
Gotowe ciasto lekko studzimy, a następnie wykładamy z formy. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i wystudzone.

2 komentarze:

Izaa pisze...

pysznie wygląda

Kinga pisze...

Smacznie ;-)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes