wtorek, 22 grudnia 2015

Makowe serce


Możecie zrobić zwykłą struclę makową, a możecie ją nieco zmodyfikować. Na przykład w taki sposób, jak zrobiłam to na zdjęciu. Dzięki temu zamiast tradycyjnego ciasta postawicie na świątecznym stole piękne serce.



Przepisu nie będę powtarzała, robimy wszystko identycznie do momentu, aż strucla jest zwinięta. Wtedy należy delikatnie zagiąć jej końce do środka i uformować serce, a następnie przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z zalinkowanego przepisu wyjdą Wam dwie strucle, czyli dwa serca, albo jedna strucla/serce w wersji XXL. Wtedy musicie przedłużyć czas pieczenia do 45 minut.

Im cieniej rozwałkujecie ciasto tym ładniej strucla będzie wyglądała na przekroju, ale też większe będzie ryzyko, że ciasto w pieczeniu popęka. Ja i tak wolę tę wersję  :-)



Kochani, życzę Wam spokojnych, wesołych, pełnych ciepła i miłości Świąt. I udanych wypieków, rzecz jasna :-)




3 komentarze:

Opalanka pisze...

śliczna1

Natalie pisze...

Jest śliczne! Aż miło taki zajadać w Wigilię ;)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Dom z mozaikami pisze...

Strucla wygląda obłędnie :o)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes