piątek, 3 kwietnia 2015

Pascha mini


Pascha to bardzo nietypowy deser, ani to sernik na zimno, ani sernik pieczony. Ma swój indywidualny, unikalny smak i jak wszelkiej maści serniki jadamy przez okrągły rok, tak pascha ściśle powiązana jest z Wielkanocą. Zazwyczaj podajemy ją jako wyciągnięty ze specjalnej formy, albo po prostu z sitka stożek słodkiego sera ozdobionego dużą ilością bakalii. Ja dziś chcę zaproponować trochę inną wersję, otóż paschę robimy tak jak zwykle, ale na koniec porcjujemy ją do małych papilotek. Tym sposobem każdy może dostać swój własny, indywidualnie ozdobiony kawałek deseru. Oszczędza to nam też trudu krojenia paschy, która jest dosyć delikatna.




Przepis na 8 niewielkich porcji

1/2 kg bardzo dobrego, tłustego, świeżego sera do serników (najlepiej nie z wiaderka)
4 żółtka z porządnie wyparzonych jajek
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
1/2 szklanki drobnego cukru (pascha będzie mało słodka w tej wersji, ale ja taką wolę)
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki dowolnych bakalii


dodatkowo:
gaza
sitko lub specjalna forma do paschy
8 papilotek do muffinów (rozmiar standardowy)
dowolne bakalie do ozdoby



Żółtka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę, dodajemy śmietankę, a następnie całość przelewamy do garnka i ciągle mieszając podgrzewamy. Masa ma się zrobić bardzo ciepła, ale nie można jej zagotować. Gotową masę całkowicie studzimy, a następnie dodajemy do niej niewielkimi partiami, ciągle mieszając, ser. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, ekstrakt i bakalie. Sitko wykładamy gazą, a następnie wkładamy do niego masę, zawijamy gazę i dodatkowo masę obciążamy czymś, na przykład talerzykiem. Odstawiamy sitko na miskę i całość wkładamy do lodówki na dobę. W tym czasie pascha porządnie się odsączy. W misce zbierze się płyn, a sam deser pięknie zgęstnieje.
Gotową paschę możemy wyłożyć na talerzyk, ozdobić i w tej tradycyjnej formie podać na stół, a możemy też uformować z masy 8 niewielkich kulek, każdą z nich umieścić w osobnych papilotkach i osobno ozdobić.
Deser należy przechowywać w lodówce.
Smacznego!



 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes