poniedziałek, 8 lutego 2016

Bułeczki jak pączki


Nie każdy chce i może jeść pączki. To propozycja właśnie dla takich osób. Pyszne, bardzo miękkie i lekkie ciasto drożdżowe, owocowe nadzienie, a wszystko przykryte lukrem. Zupełnie jak w pączkach. A że nie smażymy tego w głębokim tłuszczu tylko pieczemy w piekarniku? Tym zdrowiej dla nas :-)




Składniki ciasta:

500 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa typ 650)
2 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
ok. 250 ml mleka
4 żółtka
50 g masła
skórka otarta z jednej cytryny
laska wanilii
szczypta soli
ulubione konfitury/powidła na przykład płatki róży w cukrze



Mleko podgrzewamy z laską wanilii (najlepiej przeciąć ją w poprzek na pół). Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, zalewamy 2-3 łyżkami ciepłego (nie gorącego!) mleka, posypujemy 2 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, skórkę z cytryny. Laskę wanilii wyciągamy z mleka i nożem wyjmujemy z niej ziarenka, która z powrotem wrzucamy do mleka. Masło rozpuszczamy.
Gdy drożdże urosną dodajemy je do mąki, dokładamy żółtka, wlewamy połowę mleka i całość mieszamy ręką lub mikserem (końcówka z hakiem). Stopniowo dodajemy resztę mleka. Ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie powinno pozwalać na dosyć łatwe wyrabianie, nie może być więc zbyt twarde, tępe. Ciasto wyrabiamy, dopóki przestaje się lepić. Mikserem około 7-10 minut. Na koniec dodajemy masło i ponownie wyrabiamy całość. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko odgazowujemy, a następnie odrywamy niewielkie kawałki ciasta (powinny ważyć około 50-60g) i formujemy z nich ręcznie placuszki, na których układamy nadzienie i które następnie zwijamy i formujemy w kulę. Każdą bułeczkę odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Z podanej ilości powinnyśmy uzyskać około 25 bułeczek.
Po ponownym wyrośnięciu smarujemy je białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 12-15 minut. Bułeczki powinny być dobrze zrumienione.
Pyszne są jeszcze lekko ciepłe, prosto z piekarnika. Jeśli chcecie zrobić je w wersji ostatkowo-karnawałowej posmarujcie je lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej.



1 komentarze:

Paulina Kubas pisze...

piękne zdjęcia i ciekawy przepis! Zapraszam do siebie na konkurs :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes