wtorek, 26 kwietnia 2016

Tort tiramisu


Dla wielbicieli tego pysznego włoskiego deseru mam dziś coś wyjątkowego - tort w ich ulubionym smaku. Różni się on od deseru nie tylko formą. Tradycyjne biszkopty są tylko zewnętrzną ozdobą, w środku zastąpiłam je pysznym biszkoptem pieczonym, jak w tradycyjnym torcie.


Składniki ciasta:

4 jajka
4 czubate łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki kremu:

750 g serka mascarpone
200g śmietanki 30 lub 36%
3-4 łyżki cukru  + 2-3 łyżki
około 1/2 litra mocnego naparu kawowego
około 100g amaretto lub innego aromatycznego likieru

Dodatkowo:

kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
duża paczka podłużnych biszkoptów

przepis na tortownicę o średnicy ok. 21 cm



Jajka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną masę. Dodajemy przesiane mąki i całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy wyciągamy z foremki. Nigdy wcześniej, bo biszkopt opadnie. Najlepiej zrobić biszkopt w przeddzień przekładania.

Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem. Dodajemy partiami mascarpone i całość mieszamy na gładko. Sprawdzamy, czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli chcemy ją dosłodzić dodajemy cukier puder lub cukier drobny.
Do kawy dodajemy alkohol i również słodzimy do smaku 2-3 łyżkami cukru.
Biszkopt przekrawamy na 3 równe części.
Dolną część nasączamy kawą, a następnie układamy na niej masę z mascarpone i posypujemy obficie kakao. Na to kładziemy następną część biszkoptu i powtarzamy czynności. Na wierzchu tortu również umieszczamy kakao. Zaraz po przełożeniu tortu przyklejamy do jego boku biszkopty lekko je uprzednio nasączając w kawie. Nasączanie musi być bardzo, bardzo delikatnie, żeby biszkopty nie były suche, ale też nie rozpadały się. Dookoła ciasta umieszczamy startą na drobnej tarce czekoladę, która ozdobi dodatkowo wierzch i doda tortowi smaku.
Podajemy po kilku godzinach chłodzenia. Tort ładnie się przechowuje, dzięki sztywnemu mascarpone świetnie się kroi.



Uwagi:

- Możecie zrobić też tradycyjny krem do tiramisu z dodaniem żółtek ubitych na kogel-mogiel. Pilnujcie jednak aby jajka dobrze wyparzyć przed użyciem, a najlepiej użyć wysterylizowanych.



6 komentarze:

Teresa S pisze...

witam narobiłaś mi smaczka na to ciasto zapraszam skromnie na nowy blog

Uouo Uo pisze...


Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.


great work

تصميم مواقع





good job Beautiful! :)

حراج السيارات

Ania pisze...

Apetycznie :)

Anonimowy pisze...

ile łyżeczek kawy dajesz na pół litra? wspaniały tort!

Chung Cư Hà Nội pisze...

Mở bán an binh city geleximco hà đông
Giới thiệu an bình city cổ
Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
Chủ đầu tư brg park residence phạm văn đồng
Chủ đầu tư gelexia riverside hoàng mai phạm văn đồng
Chủ đầu tư gelexia riverside tam trinh phạm văn đồng
Ra mắt palm garden le van luong
Mở bán chung cu gemek premium hà đông
Mở bán chung cư nguyễn tuân hà đông
Mở bán the green daisy hà đông
Mở bán dự án flc quang trung hà đông
Mở bán dự án the golden palm lê văn lương hà đông
Chủ đầu tư an bình city phạm phạm văn đồng
Mở bán flc green home phạm hùng hà đông

vé máy bay giá rẻ pisze...

ve may bay di singapore
ve may bay di thai lan
ve may bay di nga
ve may bay di singapore gia re
vietnam airline
ve may bay di thai lan gia re
ve may bay di my
ve may bay di my gia re

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes