niedziela, 31 stycznia 2016

Szybkie racuszki serowe


Trudno w to uwierzyć, ale przyszły czwartek to już Tłusty Czwartek. Wyjątkowo wcześnie w tym roku. Pączków i faworków na moim blogu nie brakuje, ale pomyślałam, że przyda się też przepis na coś bardzo prostego i szybkiego dla tych najbardziej zagonionych i zapracowanych. 
Domowe, jeszcze ciepłe racuszki to idealne rozwiązanie, a ich zrobienie zajmie Wam nie więcej niż pół godziny.



Składniki:

300 g mielonego, tłustego twarogu (idealnie, jeśli jest lekko kwaśny)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
skórka otarta z jednej pomarańczy lub cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki wódki lub spirytusu

tłuszcz do smażenia



Wszystkie składniki racuszków mieszamy ze sobą. Można to zrobić łyżką, można mikserem. Powstała masa powinna być dosyć gęsta ale ciągnąca. W rondelku rozgrzewamy olej lub smalec. Należy to robić stopniowo, jeśli olej rozgrzeje się za bardzo, racuszki będą się palić.
Bierzemy dwie łyżki. Na jedną z nich nabieramy niewielką ilość ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i pomagając sobie drugą łyżką wrzucamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do zrumienienia z obydwóch stron. Uwaga, racuszki rosną, więc nie wrzucajcie ich za dużo na raz. Racuszki na ogół same się przekręcają na drugą stronę, mówiłam, to bezproblemowy przepis :-) Usmażone wyciągamy na ręczniki papierowe, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes