wtorek, 26 kwietnia 2016

Tort tiramisu


Dla wielbicieli tego pysznego włoskiego deseru mam dziś coś wyjątkowego - tort w ich ulubionym smaku. Różni się on od deseru nie tylko formą. Tradycyjne biszkopty są tylko zewnętrzną ozdobą, w środku zastąpiłam je pysznym biszkoptem pieczonym, jak w tradycyjnym torcie.


Składniki ciasta:

4 jajka
4 czubate łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki kremu:

750 g serka mascarpone
200g śmietanki 30 lub 36%
3-4 łyżki cukru  + 2-3 łyżki
około 1/2 litra mocnego naparu kawowego
około 100g amaretto lub innego aromatycznego likieru

Dodatkowo:

kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
duża paczka podłużnych biszkoptów

przepis na tortownicę o średnicy ok. 21 cm



Jajka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną masę. Dodajemy przesiane mąki i całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy wyciągamy z foremki. Nigdy wcześniej, bo biszkopt opadnie. Najlepiej zrobić biszkopt w przeddzień przekładania.

Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem. Dodajemy partiami mascarpone i całość mieszamy na gładko. Sprawdzamy, czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli chcemy ją dosłodzić dodajemy cukier puder lub cukier drobny.
Do kawy dodajemy alkohol i również słodzimy do smaku 2-3 łyżkami cukru.
Biszkopt przekrawamy na 3 równe części.
Dolną część nasączamy kawą, a następnie układamy na niej masę z mascarpone i posypujemy obficie kakao. Na to kładziemy następną część biszkoptu i powtarzamy czynności. Na wierzchu tortu również umieszczamy kakao. Zaraz po przełożeniu tortu przyklejamy do jego boku biszkopty lekko je uprzednio nasączając w kawie. Nasączanie musi być bardzo, bardzo delikatnie, żeby biszkopty nie były suche, ale też nie rozpadały się. Dookoła ciasta umieszczamy startą na drobnej tarce czekoladę, która ozdobi dodatkowo wierzch i doda tortowi smaku.
Podajemy po kilku godzinach chłodzenia. Tort ładnie się przechowuje, dzięki sztywnemu mascarpone świetnie się kroi.



Uwagi:

- Możecie zrobić też tradycyjny krem do tiramisu z dodaniem żółtek ubitych na kogel-mogiel. Pilnujcie jednak aby jajka dobrze wyparzyć przed użyciem, a najlepiej użyć wysterylizowanych.



 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes